• Načítám...
>

Na Proseku se konala Svatováclavská pouť

  • 23. září 2018,
  • 11:51,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Tradiční podzimní Svatováclavská pouť na Proseku patří 28 let již neodmyslitelně k současnému životu dnešního Proseku i celé Prahy 9. S naším štábem jsem se vydali zachytit atmosféru této obnovené tradice.

Reklama

Cimbálová muzika, dobré víno a bohatý program byl připraven pro návštěvníky tradiční podzimní Svatováclavské pouti u Kostela sv. Václava na Proseku. 

"Původní smysl asi byl, protože je tady kostel sv. Václava, připomenout si svátek sv. Václava. Pak je to lidová veselice, kdy se tady všichni z Proseku a z Vysočan setkávají, pobaví se a uctí se i víno z Máchalky," řekl Adam Vážanský, radní MČ Praha 9. 

Původní význam poutí, které mívaly hlavně duchovní ráz, bylo připomenutí a oslava svátku patrona naší země, jehož odkaz je platný více než tisíc let. Během odpoledne zavítal na pouť i samotný kníže Václav se svou družinou, která v podání členů Spolku za veselejší Střížkov, procházela mezi lidmi. 

"Průvod byl krásný, je tady spousta hezkých lidí, kteří se baví a přišli na moje narozeniny, takže doufám, že si to všichni užijí," řekl Václav Liška, člen Spolku za veselejší Střížkov.

Sv. Václav byl známý svou zbožností, péčí o chudé a nemocné, podporou pěstování vína a obilí a štědrostí ke svým poddaným.

"Už teď rozdáváme královský chléb, nechal jsem otevřít královské sýpky, pekaři napekli a po cestě rozdáváme chudým a poddaným," řekl Václav Liška. 

S pestrým a zábavným programem, který nabídl mimo jiné i dobové tržiště, staročeskou kuchyni a hudební vystoupení, byli spokojeni i samotní návštěvníci. 

anketa 

Obyvatelé Prahy 9 mají být na co hrdí. Počátky této tradice totiž sahají k první historicky doložené pouti, která se tu konala už v roce 1609. Cílovým místem tohoto putování věřících ale byla Stará Boleslav.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu