• Načítám...
>

Galerie 9 hostí výstavu fotografií o smrti

  • 15. ledna 2019,
  • 18:55,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Galerie 9 slaví jubilejní 25. výročí od svého vzniku a první výstavu, kterou v tomto roce hostí, je soubor fotografií od významného československého fotografa Tibora Hontyho. Výstava Thanatos má připomenout jeho nejzajímavější tvorbu.

Reklama

Mária Kudasová, autorka bibliofilie významného československého fotografa Tibora Hontyho, iniciovala výstavu jeho tvory věnované tématu smrti. Galerie 9 v pražských Vysočanech teď hostí 76 fotografií a 13 kreseb tohoto významného umělce.

"Výjimečné jsou tím, že opravdu v každé té fotografii je náznak přítomnosti smrti. Když fotografoval sochy, tak ony jsou tak oživené. On tu mrtvou hmotu dovedl oživit," řekla Mária Kudasová, autorka výstavy. 

"On o své nemoci, protože on začal fotografovat v té době, kdy dostal tuberkulózu, nacházel smrtelné atributy v podstatě na každém patníku, na každém balvanu i tam, kde nebyly," řekl Ivo Medek Kopaninský, kolážista. 

Vybraný soubor fotografií navíc doplňují dvou až čtyřverší, které na prosbu autorky výstavy sepsal kolážista Ivo Medek Kopaninský.

"Může se zdát, že ta čtyřverší trochu zlehčují to závažné téma, každopádně si ale myslím, že jsou zcela na místě a ozvláštňují tu výstavy. Takže je to příležitost podívat se na Tibora Hontyho možná trochu jiným způsobem, než jsme doposud byli zvyklí," řekla Eva Kořánová, kurátorka výstavy.

Galerie 9, kterou spravuje MČ, navíc letos slaví 25 let od svého vzniku.

"Pořádáme tady spoustu výstav, protože si myslíme, že výtvarné umění, fotografie, sochy a další výstavy, které k tomu patří, jsou důležitou součástí kulturního života, MČ Praha 9 a nejen jí, proto je tady dnes tato zajímavá výstava, kterou dali dohromady naši odborníci," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Výstavu fotografií Tibora Hontyho v Galerii 9 v pražských Vysočanech může veřejnost zdarma navštěvovat až do 7. února.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu