• Načítám...
>

Zdravotní klaun našel nové sídlo v Praze 9

  • 16. ledna 2019,
  • 9:22,
  • PRAHA 9,
  • Jan Varga

Zdravotní klaun má nové sídlo v Praze 9. Obecně prospěšná společnost rozdává radost dlouhodobě nemocným dětem ale také osamělým seniorům. Letos budou pracovníci společnosti také školit lékaře a zdravotní sestry.

Reklama

Zdravotní klaun našel nové zázemí. Své sídlo má nyní nedaleko radnice Prahy 9. Právě odtud teď řídí aktivity společnosti v celé republice. 

"Předtím jsme 17 let sídlili na Praze 3 na Žižkově. Museli jsme se ale přesunout z provozních důvodů. Jsme moc rádi, že jsme tady našli takové skvělé zázemí. Cítíme se tady jako doma, je to takový náš pokoj. Z tohoto místa my pak můžeme dělat celou práci po celé ČR," řekla Kateřina Slámová Kubešová, ředitelka společnosti Zdravotní klaun. 

"MČ Praha 9 velice kvituje, že se tady objevila taková skvělá a užitečná organizace jako je Zdravotní klaun. Zkusíme pomoci, ať už propagací nebo nějakými společnými akcemi, protože jsou zaměřeny i na seniory, takže myslím, že návštěva Zdravotního klauna v našem domovu seniorů jenom prospěje," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

V tuto chvíli se o nemocné děti a seniory stará v rámci republiky 86 vyškolených klaunů. Ti jsou klientům k dispozici i několikrát týdně. 

"V Praze chodíme do 4 nemocnic. Do FN v Motole, tam chodíme každý den. Každý týden pak chodíme na Bulovku, na Karlovo náměstí a do Krče. To jsou dětské nemocnice. Také ale chodíme za seniory, to je v Kobylisích a v Řepích. Pravidelně navštěvujeme nemocné děti, osamělé seniory a všechny, kteří to potřebují. A kdo to dělá jsou naši zdravotní klauni. To jsou profesionálové, umělci, kteří pravidelně docházejí za dětmi do nemocnic a v domluvený čas rozehrávají jedinečnou improvizaci na těch pokojích, kde jsou děti krátkodobě ale velmi často i dlouhodobě v nemoci, bolesti, strachu, úzkosti. Ten klaun přijde, rozhrne tu deku těžkosti a přinese tam radost a osvěžení," řekla Kateřina Slámová Kubešová. 

Letos se obecně prospěšná společnost zaměří i na školení zdravotnických pracovníků a také studentů Lékařské fakulty. Bude předávat zkušenosti zejména v přístupu k pacientům. 

"Naši kolegové pro ně dělají semináře. Neučí je býti klaunem. Učí je využívat to, co ten klaun umí. Je otevřený komunikaci, partnerskému mluvení a každý z nás má ten zdroj radosti v kapse a může ho použít. A samozřejmě ten velký stres a tlak na doktory a sestry je obrovský. Člověk na to často zapomene, že jen to živé setkání lidí tváří v tvář je velmi obrozující," řekla Kateřina Slámová Kubešová. 

Zdravotní klaun funguje jako služba, kterou si objednávají především nemocnice, se kterými společnosti spolupracuje. V tuto chvíli se jedná o 71 institucí, kam klauni docházejí pravidelně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu