• Načítám...
>

Historický hostinec na Proseku bude zachován

  • 31. ledna 2019,
  • 13:34,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Praha 9 vybírá firmu, která opraví hostinec U Brabců. Zájemci mohou své nabídky veřejné soutěže posílat do 3. března. Na rekonstrukci objektu městská část vyčlenila 50 milionů korun.

Reklama

Historický hostinec U Brabců v Praze na Proseku měl být původně, kvůli nové výstavbě, zbourán. Nyní je ale připraven projekt na jeho rekonstrukci. 

Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9, uvedl: "Zásluhu na tom mají naši spoluobčané, kteří když se dozvěděli, že původní majitelé to prodali developerovi a ten se chystá budovu zdemolovat a postavit tam něco nového, tak protestovali. Tak jsme tenkrát dali na občany a začali jsme o tu budovu usilovat." 

Občané pražského Proseku totiž proti demolici sepsali petici. Listinu na podporu historické budovy podpořilo více, než dva tisíce lidí. Mnozí z nich mají k hostinci osobní vztah a vnímají ho jako nedílnou součást tohoto místa. 

V Současné době radnice hledá zhotovitele. Součástí veřejné zakázky jsou stavební i bourací práce, vybudování vstupní brány, oplocení včetně vjezdu a přístřešek s grilem. Přes rozsáhlé rekonstrukce chce ale radnice zachovat ráz budovy, charakter i využití hostince. 

"Tam i to vnitřní vybavení bude modernizované ale mělo by mít duch té staré restaurace, která byl takové místní centrum, kde se scházeli lidé. Kde to nebylo jen o tom pivu nebo o jídle, ale opravdu to bylo, dnes tomu říkáme, komunitní centrum," uvedl starosta. 

Podle radnice by rekonstrukce starého hostince měla začít ještě letos a skončit by měla nejméně za rok a půl. Práce by se mohly vyšplhat až k padesáti milionům korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu