• Načítám...
>

Praha 9 chce zavést smíšené parkovací zóny

  • 7. února 2019,
  • 15:34,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Praha 9 dlouhodobě usiluje o placená parkovací stání. Okolní městská část Praha 8 už ji totiž má a řidiči, kteří se jí chtějí vyhnout, proto zabírají místa v Praze 9 zdejším obyvatelům.

Reklama

Vedení Prahy 9 chce připojit MČ k systému parkovacích zón. Ty by měly zdejším obyvatelům zajistit lepší parkování. Zaměřit by se radnice chtěla hlavně na Vysočany, kde je situace s parkováním kritická. Mezi problematické oblasti patří např. okolí stanic metra nebo O2 Areny.

"Po zavedení zón placeného stání v MČ Praha 8 se to sem přelilo i v době, kdy v těchto areálech nejsou akce. Dalším problémem jsou 3 stanice metra dole ve Vysočanech, kde se zóny budou zatím zavádět. Také se z toho stává odstavná plocha pro obyvatele Středočeského kraje a dalších krajů. Dokonce jsou tady lidé z Ústeckého nebo Pardubického kraje," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9. 

Nový parkovací systém by ale na omezenou dobu měl umožnit zaparkovat např. příbuzným rezidentů a některým dalším návštěvníkům v MČ. Radnice proto zvolila variantu fialových, tedy smíšených zón. 

"Většina obyvatel je toho názoru, že když tady třeba mají dědečka nebo babičku a musí jim něco přivézt, živnostníci a další, tak první 2 hodiny by měly být pro návštěvníky zdarma, poté 30 korun za každou hodinu. Ten systém by měl být nastaven tak, že v okamžiku, kdy je třeba nějaká větší akce v O2 Areně nebo v aréně Podvinný mlýn, tak dojde ke zdražení," řekl Adam Vážanský. 

"To je jeden aspekt. Druhý aspekt je to, že chceme udělat dohodu s ostatními MČ, na čemž náš kolega Holeček v tuto chvíli již intenzivně pracuje, kromě Prahy 1 a Prahy 2, kde jsou ta vnitřní centra, aby bylo možné, pokud budu mít kartu na Praze 9, zaparkovat třeba i na Praze 3 nebo Praze 8. Budeme s tím dále pracovat, pokud nám to město schválí, protože si myslíme, že účelem zón není to, aby na tom město vydělávalo, ale aby umožnilo rezidentům alespoň nějaký servis," řekl Tomáš Portlík, místostarosta MČ Praha 9.

"Vzhledem k tomu, že jsou tam některé nové změny, musíme celý ten proces udělat nový, musíme se s těmi změnami seznámit a samozřejmě je chceme probrat i s tou MČ," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy. 

O zavedení zón placeného stání v Praze 9 bude v březnu jednat komise pro parkování hl. m. Prahy, na kterou je podle slov mluvčího magistrátu pozván i zástupce MČ Praha 9.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu