• Načítám...
>

Galerie Prahy 9 slaví 25. výročí

  • 12. března 2019,
  • 19:21,
  • PRAHA 9,
  • David Wilczek

Galerie Prahy 9, která se nachází v přízemí vysočanské radnice, slaví 25. od svého založení. Za tuto dobu se v jejích prostorách prezentovalo přes 350 výstav od známých i začínajících umělců.

Reklama

Praha 9 byla jediná z pražských obvodů, která neměla do roku 1993 žádnou galerii. Tehdejší vedení radnice proto oslovilo dnes už bývalého ředitele divadla Gong, Josefa Pavlatu, aby vytvořil prostor, který by umožňoval prezentovat díla umělců. Záměr se povedl zrealizovat a tento rok si Galerie 9 připomíná už 25 leto od svého založení. 

"Musím říct, že celá ta 90. léta i období pozdější bylo vždy ve znamení velice kvalitního a sympatického přístupu radnice směrem ke kultuře. Bylo to jak směrem k divadlu Gong, tak i k tomu vzniku té Galerie 9, kterou se podařilo, za pomoci tehdejšího vedení, zkonstruovat," řekl Josef Pavlata, bývalý ředitel divadla Gong. 

Nová galerie, která vznikla v Jandově ulici, nabízela jen 25 metrů čtverečních. I přes malé prostory ale byla oblíbená a hojně navštěvovaná.

"Pořádaly se tam výstavy od těch, kde viselo 5 obrazů, jejichž velikost byla určena tím, aby prošly vchodem. To byla první věc. Pak byly klasické výstavy a pak tam samozřejmě byly i výstavy, kdy byly celé zdi ověšeny grafikami a obrázky," řekla Eva Kořánová, ředitelka Galerie 9. 

V roce 2004 se galerie přestěhovala do nových a větších prostor vysočanské radnice, kde působí dodnes.

"Já osobně to budu podporovat, pokud tady budu a budu mít možnost. Já jsem rád, že ta galerie tady je, že i v těchto prostorách té historické budovy jsme šikovně využily toho místa po dostavbě té moderní části radnice," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9. 

Právě k 25. výročí vydala galerie almanach, ve kterém jsou představeni významní i méně známí tvůrci a jejich díla, která zde byla vystavena během čtvrt století.

"A samozřejmě, co je důležité, je tam výčet kompletně všech výstav, které jsme za těch 25 let uspořádali. Bylo jich přes 350 a skutečně nedokáži říci, kolik to bylo autorů, protože některé výstavy byly společné pro více autorů, někdy jich tam bylo 5, někdy 2 a někdy třeba 15," řekla Eva Kořánová. 

V současné době mohou zájemci obdivovat výstavu Eugena Jindry, který se věnuje volnému umění. Jeho tvorba je zaměřena především na práci s ocelí a kovem. Zájemci ji mohou navštívit do 3. dubna tohoto roku a zároveň si tak symbolicky připomenout 25. výročí galerie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu