• Načítám...
>

Čakovice zrevitalizovaly Husův park

Husův park v Čakovicích se změnil k nepoznání. Kolem sochy mistra Jana Husa v parku přibylo 42 jabloní a nechybí tu ani vodní prvek nebo zeď, která zároveň čistí vzduch. Park se stane jednou z nových dominant této městské části. V budoucnu by se zde mohly konat třeba svatby.

Reklama

Husův Park v Čakovicích má novou podobu. Zdejší městská část dlouhá léta přemýšlela jakou dát parku novou podobu. Obyvatelé a návštěvníci Čakovic v něm nyní najdou řadu zajímavých prvků.

"Roste zde stromořadí červených jabloní, kterých je šestkrát sedm. To jsou číslice poukazující na úmrtí Jana Husa 6.7. roku 1415. Tyto jabloně budou kvést do masivní červené barvy, symbolizující plameny. Dále je tu fontána, na které je nápis rozdělený na dvě části. Ten první nápis je vždy viditelný. Druhý pak jen v určitých cyklech, kdy voda klesá. Podobných nápadů je tady mnoho," upozornil  Alexander Lochman, místostarosta MČ Praha-Čakovice.

Park se podle starosty Jiřího Vintiška změnil k nepoznání.

"Byl dříve využíván spíše náhodnými chodci. Sloužil například k průchodu lidí, kteří mířili na nádraží. Přeměna určitě významně přispěje k tomu, že nyní  bude využíván daleko více jako pobytová plocha. Lidé si zde odpočinou, sednou si a přečtou si třeba knihu, a tak podobně," konstatoval Jiří Vintiška, starosta MČ Praha -Čakovice.

Finančně se na novém parku podílelo i hlavní město.

"Nemáme jen velké parky, které město spravuje, jako třeba Stromovku, Petřín, Oboru Hvězda nebo Vítkov. Je důležité, abychom zeleň dávali do pořádku také u těch menších, sídelních míst," zdůraznil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Tmavá dlažba parku evokuje podle architektky dno rybníka, který tu dříve býval. Jednou z dominant parku je i zeď, která má na sobě speciální NANO nátěr a dokáže čistit vzduch.

"Chtěli jsme, aby park sloužil všem generacím. Za mnou tedy vidíte květinové záhony, které nabízí klid k posezení s přáteli. Je tu také aktivní zóna s fontánou. Tady bylo od počátku mým cílem, aby se tam děti chodily brouzdat. A to se dnes děje, takže z toho mám radost," popsala Martina Forejtová, architektka.

V Parku by se podle vedení Městské části Praha-Čakovice mohly konat například menší kulturní akce nebo svatby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu