• Načítám...
>

Ministr dopravy a starosta Čakovic jednali o pražském okruhu

  • 9. listopadu 2022,
  • 15:46,
  • PRAHA 9,
  • Monika Rusová

Doprava trápí obyvatele Čakovic dlouhou dobu. Klíčové řešení pro místní občany je dokončení silničního okruhu kolem Prahy. Dostavba bude ještě běh na dlouhou trať, ale tento plán už je v programovém prohlášení vlády a osobně se jí věnuje ministr dopravy.

Reklama

Kriticky postižené ulice už i mimo klasické ranní špičky. To byl jeden z důvodů, proč se sešel ministr dopravy Martin Kupka se starostou Čakovic, Miškovic a Třeboradic Jiřím Vintiškou a starostou Běchovic Ondřejem Martanem. 

Hlavním tématem jednání v Čakovicích na radnici bylo dokončení pražského okruhu, o které se usiluje už desítky let. 

"O klíčových stavbách na severu Prahy, o stavbách 518, 519, které spojují Suchdol - respektive Ruzyni a Březiněves. A zároveň o stavbě 520, která spojuje Březiněves a Satalice a pochopitelně o té, která se realizace dočká co nejdříve. A to je stavba 511, která usnadní spojení mezi dálnicí D1 a Běchovicemi," řekl Martin Kupka - ministr dopravy.

V současné době je k dispozici uzemní rozhodnutí a vykupují se pozemky. Rozpočet na výkup pozemků byl navýšen k osmi set milionům korun.

"V příštím roce bychom rádi jednak vysoutěžili zhotovitele, jednak získali stavební povolení tak, aby se v roce 2024 mohlo s tou stavbou začít," řekl Martin Kupka - ministr dopravy.

"Na druhou stranu nebuďme příliš optimisty na začátku, protože nás čeká ještě dlouhá cesta, musíme projít EIou, úspěšně územním řízením a stavebním povolením, tak věřme, že někdy na přelomu 20. a 30. let tato stavba bude sloužit veřejnosti," řekl Jiří Vintiška - starosta Čakovic.

"Co se týče těch staveb na severu Prahy, tak tam nás v příštím roce čeká jednání s městskými částmi, s veřejností, s obcemi a městy Středočeského kraje, tak aby se podařilo najít opravdu co nejvhodnější podobu té severní části pražského okruhu i z hlediska technického řešení a aby proběhla celá ta takzvaná EIA, tedy posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Pak by v dalších letech následovalo územní rozhodnutí, stavební povolení a předpokládám, že v letech 2027, 2028 by i v tomto případě ta stavba mohla začít," řekl Martin Kupka - ministr dopravy.

Mimo stavební plány se řešil i vliv stavby na životní prostřední.

"Pozitivní je to, že pan ministr potvrdil pozitivní přístup k té stavbě a maximální podporu," řekl Jiří Vintiška - starosta Čakovic.

Diskuze v Čakovicích neměla vysokou účast a tak se vedla v neformálním debatním kruhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu