• Načítám...
>

Gastronomická soutěž Sollertia 2016

Gastronomická soutěž Sollertia prověřila odbornost žáků pražských škol. Tentokrát se žáci utkali se slavným kuchařem Filipem Sajlerem v Makro-akademii v pražských Stodůlkách. Jaké jsou schopnosti začínajících kuchařů se dozvíte v reportáži.

Reklama

"Tato soutěž byla vyhlášená hlavním městem Prahou. Je to v rámci celého velkého projektu Řemeslo žije a je to vlastně na velkou propagaci a obnovu toho zlatého dna, co mají řemesla," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Praha Čakovice.

"Soutěž umožňuje těm žákům, aby se s někým porovnali, aby mohli zjistit v čem jsou dobrý, v čem jsou špatní," řekl Alexander Lochman, starosta MČ Praha ­ Čakovice.

Do soutěže se zapojili 3 pražské školy. Každá škola vybrala vhodného kandidáta, který se utkal s vyzyvatelem soutěže, známým kuchařem Filipem Sajlerem. Soutěži předcházelo kolo hodnotící a výběrové. Kolo finální se konalo v Makro akademii v Praze 5.

"Je to takový profesní setkání. Všichni budeme vařit krkovici, to je taková základní surovina a každej si k tomu zvolil ty ingredience, který považuje za nejlepší," řekl Filip Sajler, vyzyvatel soutěže a šéfkuchař. Soutěžící měli na přípravu pokrmu 150 minut. Rozhodovala zručnost, moderní techniky a postupy, celkový dojem, chuť a vůně a také její prezentace.

Anketa: soutěžící

Celkem se servírovaly 4 pokrmy v plné gramáži a 16 pokrmů v gramáži poloviční s kompletní úpravou na talíři.

"Hodnotit budou moji kolegové. Bude hodnotit Ondřej Slanina s Pavlem Sapíkem a s paní Ulihrachovou," řekl Filip Sajler, vyzyvatel soutěže a šéfkuchař.

Výhercem celé soutěže se stal žák SOŠ a SOU v Praze Čakovicích David Procházka, který získal zároveň cenu veřejnosti.

"Jsem spokojenej s hodnocením, měl jsem ze sta devadesátdevět procent. Chtěl bych se tomu věnovat dál, dostal jsem nabídku pracovat v hotelu Interkontinental Praha na zlaté Praze," řekl David Procházka, student SOŠ a SOU a výherce soutěže.

Finálové kolo Sollertia je úspěšně za námi a na další gastronomický den se můžeme těšit opět příští rok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu