• Načítám...
>

Botanickou zahradou lítají motýli

  • 11. dubna 2019,
  • 18:52,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Více než 4000 druhů motýlů je k vidění v pražské Botanické zahradě. Oblíbená výstava motýlů tu potrvá až do 26. května a letošní ročník je zaměřený převážně na stěhovavé druhy.

Reklama

Pražská Botanická zahrada zahájila výstavu tropických motýlů. Letošní 17. ročník je zaměřený na stěhovavé druhy.

"Jsou to motýli, kteří dokážou za svůj život urazit okolo tisíce kilometrů, někdy i více, když se stěhují. Takže jsou to zejména stěhovaví motýli a množství informací o nich. Samozřejmě máme i spoustu novinek, které nám přichází z městečka Stratford nad Avonou, rodiště Williama Shakespeara z Velké Británie, kde právě tato motýlí farma je," řekl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Během celé doby trvání výstavy prolétne skleníkem Fata Morgana více než 4 tisíce motýlů. U některých z nich budete moci sledovat i líhnutí z kukel umístěných v expozici.

"Takže máme nějaké babočky z Asie, babočky z Jižní Ameriky a máme pochopitelně i monarchu stěhovavého, protože to je takový nejznámější stěhovavý motýl. Ale letos jsme dostali úplně úžasné kukly, ze kterých mám obrovskou radost. Jsou to kukly jihoamerické babočky, která má jméno Agrias amydon a patří mezi nejkrásnější motýli na světě a už nám tam létá," řekla Eva Smržová, kurátorka výstavy.

Kmotry výstavy se stali zpěvák Václav Noid Bárta, operní zpěvačka Andrea Kalivodová a herečky Alice Bendová, Jana Batulková a Yvetta Blanarovičoná.

"Evokuje mi to dětství, zrození a to kouzlo okamžiku. Motýli žijí velmi krátce, některé druhy i 5 dnů. A můj obdiv, protože jim do hlavy nikdo nevidí, je, že si za těch 5 dnů možná prožijí mnohem více, než mnoho z nás," řekla Yvetta Blanarovičová, herečka.

Botanická zahrada letos slaví 50 let své existence a u té příležitosti připravuje několik úprav, které zvýší komfort nejen návštěvníků.

"Počítáme, že v letošním roce zahájíme hned několik významných staveb. Za prvé je to výstavba nového vodovodu z Vltavy. Právě jsme zahájili stavbu nového vstupního pavilonu, který bude obsahovat přednáškový sál, vyhlídkovou terasu, nové poklady, takže určitě příjemnější pro návštěvníky," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Kromě investičních akcí zahrada v této narozeninové sezóně chystá i zajímavý kulturní program. Už brzy např. odstartují hudební procházky nebo oblíbená výstava bonsají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu