• Načítám...
>

Kraj se připojí k oslavám Santiniho

  • 11. dubna 2019,
  • 19:27,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V roce 2023 uplyne 300 let od úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho. V rámci tohoto výročí se chystá projekt Opus Santini, ten by měl propagovat dílo tohoto známého architekta. Memorandum o spolupráci podepsali zástupci kulturních institucí.

Reklama

Zástupci Ministerstva kultury, Karlovy univerzity, Pražského arcibiskupství a spolku Putování za Santinem, podepsali memorandum k projektu Opus Santini. V rámci něho by mělo dojít k obrození díla Jana Blažeje Santiniho. A to do roku 2023, kdy uplyne 300 let od smrti tohoto architekta.

"Základní cíl je probudit zájem lidí. Za 10 let, kdy se snažíme o tu aktivizaci toho zájmu, se ten zájem navýšil. Svědčí o tom i to, že většina Santiniho staveb je opravena, jsou to tedy skutečně už vrcholné stavby vráceny do té podoby Santiniho, tedy do podoby staré 300 let," řekl Stanislav Růžička, předseda spolku Putování za Santinim.

Santinimu by se měli věnovat i odborníci v rámci výzkumu a mezinárodní akademické spolupráce. A v neposlední řadě by mělo dojít i k samotným oslavám.

"Ten program je velice široký. Věříme, že příštích 5 let se bude Santini v médiích neustále objevovat v médiích jako dobré logo a Opus Santini, jako logo celého projektu, bude znám nejen na půdě jednotlivých staveb ale celé společnosti," řekl Stanislav Růžička.

Oslavovat se bude i ve středních Čechách, kde je hned několik staveb Jana Blažeje Santiniho, např. i Kaple sv. Anny, kde bylo memorandum podepsáno.

"Já bych v první řadě řekl, že to byla pro nás čest, že si společnost vybrala pro místo tak důležitého dokumentu kapli, která je v majetku Středočeského kraje. My máme Santiniho památek na území kraje celkem 5. A samozřejmě počítáme s tím, že do toho cyklu oslav, které vyvrcholí v roce 2023, se zapojíme," řekl Karel Hořčička, radní Středočeského kraje.

K dalším významným dílům Santiniho na území středních Čech patří např. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Kutné Hoře - Sedlci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu