• Načítám...
>

Středoškolský sněm volil nové předsednictvo

  • 12. dubna 2019,
  • 14:37,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Pražský Středoškolský sněm volil nové předsednictvo. V prostorách Velkého sálu Nové radnice se sešli zástupci studentů, aby si zde zvolili nového lídra a mohli tak pokračovat ve stanovených cílech. Podpořit je přišel primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Středoškolský sněm hl. m. Prahy má za sebou první zkušební rok. Spolek, který je jedním z projektů České středoškolské unie, si volil nové vedení. A nový předseda už má pro studenty vzkaz.

"Já bych chtěl vyzvat všechny středoškoláky, aby se zúčastnili tohoto projektu. Víc hlav víc vymyslí. A když budete mít nějaké dobré podněty, může se třeba stát, že uvidíte jak se zrealizují," řekl Martin Matras, zvolený předseda Středoškolského sněmu.

"Nové předsednictvo sněmu by se mělo zaměřit hlavně na spolupráci s ČSU. Zároveň myslím, že je tady velký potenciál u studentů učilišť. Bohužel se nám tady schází hlavně studenti gymnázií, což je hlavní věc, kterou bychom chtěli změnit," řekl Samuel Šulc, 1. místopředseda ČSU.

Prvním místopředsedou se stal Jiří Apjár. Druhým pak Jakub Rychlý, který se ze zdravotních důvodů zúčastnil sněmu jen přes telemost. Cílem Středoškolského sněmu je především sjednotit pražské středoškoláky a jejich podněty a návrhy pak prosadit a správně komunikovat s magistrátem. A ten jim vychází vstříc.

"Jednoho dne povedou tuto naši zemi, takže tady je nutné podpořit tuto aktivitu, která vlastně vede k tomu, že se mladí lidé učí fungovat v těch demokratických orgánech a já myslím, že ten středoškolský sněm je určitě záležitost, která si zaslouží podporu hl. m. Prahy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Mnoho škol či studentských samospráv vytváří různé projekty. Většinou se však už nedostanou dál.

"Mně přijde hrozná škoda, že ty projekty jsou pouze na školní úrovni. Středoškolský sněm je úžasná platforma pro to dát ty projekty dohromady, podnítit středoškolskou spolupráci," řekl Martin Matras.

"My jsme poměrně nedávno změnili jednací řád Zastupitelstva hl. m. Prahy, který teď umožňuje vystoupení i lidem pod 18 let, takže myslím, že ta deklarace toho, že my bereme názory středoškoláků vážně, tady skutečně je," řekl Zdeněk Hřib.

Studenti na zatím posledním sněmu dále diskutovali třeba změny stanov nebo debatovali o Lítačce. Další sněm je naplánován zhruba za měsíc.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu