• Načítám...
>

DPP plánuje dovybavit 124 tramvají klimatizací

  • 12. dubna 2019,
  • 23:17,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Cestující v Praze se dočkají dalších tramvají s klimatizací. Dnes jich metropolí projíždí celkem 109. Ve všech případech se jedná o nejnovější typy řady 15T Alfa. Doklimatizování zbývajících tramvají by mělo vyjít na zhruba 396 milionů korun.

Reklama

DP hl. m. Prahy plánuje opatřit klimatizací zbývající tramvaje typu 15T do roku 2020. Tuto změnu ocení cestující hlavně v letních měsících.

"Dopravní podnik, co se týče své střednědobé strategie, má ambici stát se plnohodnotnou náhradou individuální dopravy. Já osobně si myslím, že dnes nikoho z klimatizovaných aut do neklimatizovaných tramvají nedostane. Dovybavovat klimatizací budeme 124 tramvají. Ten horizont je část v letošním roce a zbytek v roce 2020," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

Původně pořídil DP 250 tramvají typu 15T. Z toho polovina vozů je bez klimatizace. V tuto chvíli vypracovávají odborníci z ČVUT oponentní posudek, který má stanovit, zda může výrobce vozů nainstalovat klimatizaci či nikoliv.

"Když si vezmete, že byste si koupili auto bez klimatizace a chtěli byste ji tam domontovat, nejspíše to nezvládne také nikdo jiný než výrobce. Navíc, pokud bychom tam pustili někoho jiného, nejspíše ztratíme ihned záruku na ty tramvaje. Jednáme se Škodou, zadali jsme si ale posudek ČVUT, abychom byli pojištěni," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Během několika týdnů by měl být znám výsledek této analýzy. Pokud bude vše v pořádku, do tramvají se začnou instalovat klimatizace v podstatě ihned.

"V okamžiku, kdy ČVUT řekne, že je to správný postup, půjde to rychlostí 2 tramvaje za týden," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Odhadovaná výše investice na doklimatizování tramvají by se měla pohybovat kolem 396 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu