• Načítám...
>

Letošní Hackathon má své vítěze

  • 15. dubna 2019,
  • 13:54,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Praha hostila mezinárodní inovační maraton Smart Mobility Hackathon Prague 2019. Zúčastnilo se ho přes 60 nejtalentovanějších studentů z univerzit z USA, Německa, Izraele, Singapuru a samozřejmě také z pražské ČVUT.

Reklama

Letošní 48 hodinový programovací maraton pro vývojáře, urbanisty, datové analytiky a další specialisty pod názvem Smart Mobility Hackathon Prague 2019 měl finále na úrovni. Týmy prezentovaly svá řešení zadaných úkolů přímo v Brožíkově síni Staroměstské radnice. 

"Snažíme se udělat Prahu chytřejším městem a tato událost je způsob, jak získat nové myšlenky a ověření těch konceptů, které přinášejí mladí lidé, kteří mají spoustu elánu a výborných myšlenek. Já doufám, že tyto nápady budou skutečně implementovány do města a uděláme tím Prahu opravdu chytřejší a posuneme ji dál," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Vítězný tým mluvil česky a jeho alma mater je pražská ČVUT.

"Je to zajímavá aktivita, která přesně odpovídá tomu, o co my se snažíme. Podnítit tvořivost a vychovávat lidi tvořivé, chytré, co možná nejlepší inženýry," řekl Michael Šebek, profesor ČVUT, předseda poroty.

Tým jménem Herfat Father byl sice složený z technicky nadaných členů, ale podle jejich vlastního názoru vyhráli z úplně jiného důvodu.

"Na Hackathony běžně chodí studenti IT a v týmu bývá více programátorů než právě těch designérů a vizionářů. Toto byl přesný opak," řekl Adam Rojík, člen vítězného týmu Herfat Father.

"My se snažíme vytvářet na základě údajů, které jsou dostupné z internetu a ze sociálních sítí, nějakou emoční mapu Prahy. Vymysleli jsme službu, která člověku dokáže naplánovat výlet na základě toho, jak se v danou chvíli cítí," řekl Jiří Kubík, člen vítězného týmu Herfat Father.

Hackathon má i svou juniorskou kategorii, ve které zvítězili studenti Gymnázia Nový Porg. Jejich projekt se týkal manipulace s potravinami. 

"Byly jsme 2 týmy, které soutěžily spolu a měly stejný cíl. Udělat efektivnější systém při zjišťování expiračních dat," řekl Matyáš Kočka, člen vítězného týmu v juniorské kategorii.

Cena pro vítěze ve Smart Mobility Hackathonu 2019 nebyla nijak zanedbatelná. Vítězný tým obdržel sumu 5 tisíc eur.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu