• Načítám...
>

V pražské zoo pokřtili žirafího samečka

  • 15. dubna 2019,
  • 14:55,
  • PRAHA,
  • Tomáš Horák

Žirafí sameček, který se narodil v pražské zoo letos v únoru, už má své jméno. Při slavnostním křtu ho odhalili jeho kmotři - nejvyšší český herec Pavel Šimčík a mistr světa v rychlostní kanoistice a olympijský medailista Josef Dostál. A vy se ho dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Sameček žirafy severní núbijské, který se narodil letos 13. února, se po 2 měsících dočkal svého jména. V Africkém domě pražské Zoo ho slavnostně pokřtili herec Pavel Šimčík a kanoista Josef Dostál.

"Matyášovi bych do budoucna popřál hodně zdraví a spoustu hodných lidí kolem něj a spoustu návštěvníků, kteří se určitě na něj chtějí teď přijít podívat, jsou úplně všichni natěšení podívat se na ten nový přírůstek Zoologické zahrady v Praze. A na to, aby mu to jméno Matyáš dělalo čest, hrdost, aby na něj byl pyšný," řekl Pavel Šimčík, nejvyšší český herec.

"Určitě hodně zdraví. A slyšel jsem, že měl nějaké malé problémy po narození, tak hlavně aby dobře jedl a snad to zdraví přijde s tím," řekl Josef Dostál, mistr světa v rychlostní kanoistice.

"Jména pro žirafy vybírají tradičně naši chovatelé. Není to u každého zvířete tak, ale u žiraf ano. Vybírají je tak, že vezmou deset dnů před narozením v kalendáři a deset po narození a z toho intervalu vyberou jméno. On to je teď už velký problém, protože spousta těch jmen se už použila, takže dokonce sáhli po slovenském kalendáři, jednou dokonce po maďarském. Takže jak vidíte, ta pravidla jsou docela volná, je to zkrátka na chovatelích," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

"Otcem je téměř dvacetiletý Johan, který k nám přišel z Holandska. Matkou je naše rodačka Eliška, které bude letos 24 let a je to nejstarší žirafa, která u nás žije. A v podstatě i žirafa, která se stala v nejpozdějším věku matkou," řekla Irena Schneiderová, kurátorka kopytníků.

Kromě Matyáše je v Africkém domě k vidění také jeho starší sestra Nela. Ta měla svůj křest v únoru a podle toho, jak pózuje při focení, se jí také říká modelka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu