• Načítám...
>

Vedení hlavního města chystá družstevní byty

  • 15. dubna 2019,
  • 17:21,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení Prahy má první návrh projektu městské podpory družstevního bydlení. Radní Hana Marvanová si od spolupráce hlavního města s družstevníky slibuje rychlejší výstavbu nových bytů, kterých je v Praze nedostatek. Více už v následující reportáži.

Reklama

Vedení hlavního města chce podpořit družstevní bydlení. Slibuje si od toho dostupnější byty pro střední vrstvu, která při současných cenách nemovitostí v metropoli na koupi bytu mnohdy nemá šanci dosáhnout.

"Byty, které se dnes staví z té developerské výstavby, jsou hodně drahé. Proto chceme podpořit právě družstevní bydlení, které může být levnější. Praha může pomoci tím, že poskytne do pronájmu pozemky. Byly by to projekty družstevní bytové výstavby s účastí města, takže by mohly vzniknout jak byty pro město, tak čistě družstevní byty a do družstva by se mohli hlásit lidé, kteří by se stali družstevníky," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

A jak by to tedy v praxi mělo fungovat?

"My bychom chtěli oslovit bytová družstva, která s tím mají zkušenosti, která by se stala partnerem hlavního města Prahy a společně s těmi družstvy bychom mohli založit družstvo, kdy by se ten příslušný uchazeč stal členem družstva, tedy složil by základní členský vklad a potom by platil nájem," řekla Hana Marvanová.

Podle radní Hany Marvanové by takto mohlo být každý rok postaveno několik set družstevních bytů. Některé pozemky pro jejich vybudování už má město vytipované, např. v Praze 13. Ostatní vhodné plochy vybere IPR, potažmo jeho nové oddělení, tzv. městský developer.

"Nejdříve musí tato území scelit, připravit ho v rovině územního plánu, udělat dohody o jednotlivých vzájemných vztazích a pak se mohou projektovat domy. A to si myslím, že město umí, projektovat domy, ale v přípravě toho území má ještě slabiny," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

To ale nebude jediný úkol městského developera. Kromě přípravy stavebních projektů Prahy by měl mít nový tým na starosti také koordinaci se soukromými investory pro stavby na městských pozemcích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu