• Načítám...
>

Sezónní přívozy se těší velké oblibě

  • 15. dubna 2019,
  • 17:23,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Vltavu opět brázdí všech sedm linek pražských přívozů. V předchozích dnech začal provoz hlavní sezóny, kdy byla nasazena i plavidla, kterých se týkala zimní pauza. Cestující se mohou těšit také na několik novinek. Více prozradíme v následující reportáži.

Reklama

Po zimní pauze vypluly na Vltavu 4 linky pražských přívozů, které fungují pouze během hlavní sezóny. Celkem tak břehy Vltavy v naší metropoli brázdí 7 linek.

"Všechny tyto přívozy jsou integrovány do systému Pražské integrované dopravy, takže na nich platí klasické jízdenky na MHD včetně SMS jízdenek, mobilní aplikace PID Lítačka i předplatných kupónů," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Přívozy jezdí většinou v deseti až dvacetiminutových intervalech a jejich provozní doba je dána jízdním řádem.

"Přívozy fungují různě. Některé fungují už od 5:00, některé začínají až v 8:00 a jejich provoz končí také různě. Někdy podle slunečního svitu, pokud se jedná o sezónní přívozy, někdy až třeba ve 22:00. Podle toho, jestli jsou určeny i pro normální dojíždění lidí do práce nebo třeba ze školy," řekl Filip Drápal.

Nově některé, zejména menší přívozy, jezdí i mimo časy uvedené v jízdním řádu a reagují tak na poptávku cestujících.

"Pokud někdo přijde na přístaviště a dá znamení, že potřebuje přepravit, tak ho převozník převeze i mimo jízdní řád. To se týká těch menších lodí, třeba mezi Modřany a Lahovičkami," řekl Filip Drápal.

S novou sezónou vyplula na Vltavu také nová loď. Ta nahradila plavidlo Holka na trase mezi Holešovicemi, Štvanicí a Karlínem.

"Je tam větší paluba, takže v případě přepravy cyklistů, případně kočárků, je tam daleko více místa. Je to pohodlnější," řekl Dušan Sahula, tiskový mluvčí Pražské paroplavební společnosti.

V loňském roce převezly pražské přívozy 1,17 milionu cestujících. Téměř polovina z nich přívoz využila jako náhradní dopravu za zřícenou Trojskou lávku a uzavřenou pěší lávku železničního mostu na Výtoni.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu