• Načítám...
>

Hvězdárna ukazuje život Štefánika

  • 16. dubna 2019,
  • 13:34,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

4. května uplyne 100 let od tragické smrti Milana Rastislava Štefánika. Štefánikova hvězdárna na Petříně si toto výročí připomíná výstavou popisující život jednoho ze spoluzakladatelů Československého státu. Navštívit ji můžete až do konce května.

Reklama

Voják, politik i astronom. Život Milana Rastislava Štefánika popisuje výstava v pražské hvězdárně.

"Připravili jsme si průřez celým Štefánikovým životem s důrazem na jeho astronomickou a vědeckou kariéru. Dále tady máme téměř kompletní sbírku známek, které s jeho portrétem byly vydány. Máme zde bankovky. Myslím, že lákadlem může být docela i možnost prolistovat si kopii dizertační práce doktora Štefánika," řekl Tomáš Prosecký, vedoucí Štefánikovy hvězdárny.

Na výstavě uvidíte ale i jiné zajímavosti. 4. května letošního roku to bude přesně 100 let, co M. R. Štefánik tragicky zemřel při letecké nehodě.

"Kromě těchto jeho známých rolí, byl voják, diplomat, generál, letec, zakladatel Československého státu, tak byl i vědec a astronom. Jeho stěžejním zájmem bylo slunce, sluneční zatmění, procestoval díky tomu téměř celý svět," řekl Tomáš Prosecký.

Za zatmění slunce vycestoval Štefánik celkem sedmkrát do různých koutů světa. Například do Španělska, Brazílie nebo na Tahiti. Právě tehdy měl štěstí a povětrnostní podmínky byly natolik vynikající, že při zatmění zaznamenal důležité vědecké výsledky. Navíc ostrov Tahiti se Štefánikovi zalíbil natolik, že se rozhodl zde vybudovat hvězdárnu. Výstavu Milan Rastislav Štefánik - Astronom, politik, generál můžete ve Štefánikově hvězdárně navštívit do 31. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu