• Načítám...
>

Primátor zasadil dlanitec

  • 17. dubna 2019,
  • 11:49,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Botanická zahrada má další strom zasazený významnou osobností. Tentokrát se do projektu Kořeny osobností zapojil primátor Zdeněk Hřib. Ten zasadil dlanitec. Dřevinu, která pochází z oblasti východní Asie a má trochu neobvyklý vzhled.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib je 94. osobností, která se zapojila do projektu Kořeny osobností a v pražské Botanické zahradě zasadil svůj strom.

"Tak je to určitě velká čest pro mě, že jsem byl vybrán jako jeden z těch, kdo může v Botanické zahradě zasadit strom. Toto je konkrétně dlanitec, který rostl třeba i na Tchaj-wanu, tak si myslím, že to je opravdu hezké, že jsem měl tu příležitost. Já si toho velice vážím," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Primátor vysadil kalopanax neboli dlanitec.

"Je to poměrně u nás ještě stále zajímavá dřevina, která se tady moc nevyskytuje v těch palicích. Ale jeho původní domovina je ve východní Asii, tedy jak jsme říkali východní Čína, Japonsko, Korea a podobně. Je to dřevina, která je zajímavá zejména v tom mladším věku těmi bizarními trny. Možná ještě zajímavost je, že je blízce příbuzná s břečťanem, který u nás každý zná. Ale tato dřevina je velký strom, který v domovině může dorůstat až 30 metrů," řekl Tomáš Vencálek, kurátor dřevin.

Starší exempláře už trny nemají. Netradiční jsou ale i květy a posléze i plody, které tvoří malé kulovité útvary. A proč právě dlanitec Zdeněk Hřib zasadil?

"Úmysl tam trochu byl, protože v tom starším věku ta dřevina působí opravdu až takovým steampunkovým dojmem, takže nám to přišlo, že vzhledem ke straně Pirátů to má jistou spojitost," řekl Tomáš Vencálek.

"Já jsem už ve volbách kandidoval s plánem, že vysázíme jeden milion stromů v horizontu 8 let v Praze. Toto je jeden z těch stromů, které už jsem stihl jako primátor osobně zasadit. Věřím, že je to i příslib toho, že se ten plán podaří splnit," řekl Zdeněk Hřib.

V rámci projektu Kořeny osobností svoje rostliny v Botanické zahradě zasadili třeba Karel Gott, Josef Váňa nebo Pierre Richard.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu