• Načítám...
>

Nová budova Národní knihovny je opět na stole

  • 18. dubna 2019,
  • 19:06,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Národní knihovna, Ministerstvo kultury a hlavní město se snaží znovu vzkřísit myšlenku nové budovy Národní knihovny. Už by to neměla být Kaplického chobotnice na Letné, ale o místě, stejně jako o tom, kdy bude vypsána mezinárodní architektonická soutěž, zatím jasno také není.

Reklama

Plán na postavení nové Národní knihovny v Praze opět ožívá.

"Klementinum už dnes nestačí. Národní knihovna spravuje cca 7, 5 milionů svazků a z toho v rekonstruovaném Klementinu může být uloženo pouze 1, 5 milionu knih a svazků. To znamená, že zbytek bude uložen v centrálním depozitáři v Hostivaři a pokud si uživatelé knihy objednají, tak ve valné většině se budou vozit z centrálního depozitáře a ten neustálý převoz může ty knihy poškodit," řekla Irena Maňáková, tisková mluvčí Národní knihovny ČR.

Ministerstvo kultury teď ustanovilo pracovní skupinu, která se má potřebou národní knihovny zabývat a do debaty se teď zapojuje i hlavní město.

"Město Praha teprve nyní začíná ústy pana radního pro majetek jednat se zástupci knihovny, se zástupci státu. Já bych byl velmi rád, a to hovořím teď za sebe, kdyby v tomto volebním období se podařilo vytipovat vhodné pozemky a kdyby se případně vypsala soutěž na novou stavbu," řekl Jiří Pospíšil, předseda klubu zastupitelů.

Samotné Klementinum teď prochází rozsáhlou rekonstrukcí, už má za sebou už dvě etapy oprav a na řadu přichází třetí, nejnáročnější.

"Třetí etapa má zahrnovat více než 50 % plochy Klementina, takže my uděláme vše pro to, abychom ty služby omezili co nejméně, ale nyní už k těm omezením určitě dojde," řekla Irena Maňáková.

Třetí etapa rekonstrukce Klementina by měla skončit za dva roky a stát by měla miliardu korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu