• Načítám...
>

Historickým objektům v Praze požáry nehrozí

  • 18. dubna 2019,
  • 19:36,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Záběry silného požáru, který zachvátil pařížskou katedrálu Notre - Dame obletěly celý svět. Podle odborníků podobná situace v naší metropoli nehrozí. Většina historických staveb v metropoli je dobře zajištěna proti požáru. Navíc pražští hasiči disponují technikou, která by zkrotila oheň i na střeše katedrály sv. Víta.

Reklama

V souvislosti s ničivým požárem, který zasáhl pařížskou katedrálu Notre - Dame, se pozornost veřejnosti soustředila i na ochranu historických objektů v Praze. Jedním z nich je například budova Státní opery, která se v současné době opravuje.

"My jsme to předali dodavateli, takže za bezpečnost teď ručí dodavatel, který ale dodržuje poměrně přísné předpisy, které u nás platí. Ta budova je zabezpečena, je hlídána čidly," řekl Jan Burian - ředitel Národního divadla.

Co se týče velikosti a významu má nejblíže ke katedrále Notre - Dame katedrála sv. Víta. Přestože je poměrně vysoká, pražští hasiči disponují dostatečnou technikou, aby zvládli zkrotit požár i v těchto výškách. Komplikace jim spíše způsobují objekty, které se nacházejí v historickém centru.

"Ta technika má omezené manévrovací možnosti, musí se počítat s tím, že se tam ta technika musí dostat, jsou tam úzké uličky, takže je to tímto způsobem specifické, oproti těm moderním budovám, kde máte zásahové cesty, únikové východy a podobně," Martin Kavka - tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy

Vlastní zkušenost s ohněm má i Národní divadlo. Jako nově postavené vyhořelo v srpnu 1881 do základů. Příčinou požáru byl tehdy žhavý uhlík zapadlý při klempířských pracích na střeše do okapu. Podle ředitele Jana Buriana je i tato historická budova v současné době proti šíření požáru dobře zabezpečena.

"To zabezpečení je několika úrovňové. Jsou tady umístěna elektronická čidla, která identifikují kouř, těch je 650 a jsou napojena do centrálního velína. Co se týká hašení, je tu několikanásobný systém, jsou tu automatické hasící systémy na jevišti, které se spustí při určité teplotě nebo kouři automaticky, bez vlivu osob. Máme tady desítky hydrantů, několik suchovodů - připravených potrubí, kde se může čerpat i voda z Vltavy," Jan Burian - ředitel Národního divadla

Zásadní roli v protipožárním zabezpečení historických budov hrají rekonstrukce. Většina těchto staveb, které prošly novodobou opravou, disponuje moderní technologií a pravděpodobnost, že by oheň zničil drtivou část stavby, je minimální.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu