• Načítám...
>

Budoucnost je v internetu

  • 18. dubna 2019,
  • 19:55,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Centrum Města Budoucnosti Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT uspořádalo konferenci o vlivu vyspělé informatiky na vývoj středočeských měst i venkova. Šlo o jednání na vysoké úrovni, jehož součástí byl i slavnostní večer v pražském hotelu President.

Reklama

Stejně jako celý den na konferenci, se účastníci společenského večera v hotelu prezident seznamovali s nejrůznějšími technologiemi a způsoby řešení, která patří do skupiny IOT. V překladu tato zkratka znamená "internet věcí". Tedy technologie, kdy spolu komunikují různé systémy bez zásahu člověka. Příkladem může být třeba autonomní mobilita, kdy komunikuje auto se silnicí a také auta navzájem. A konference s tématem Města budoucnosti přinesla řadu takových příkladů.

"To vše děláme proto, aby člověk měl více volného času a já se domnívám, že ty technologie výrazným a pozitivním způsobem zkomfortní život člověka," řekl Vladimír Mařík - vědecký ředitel CIIRC ČVUT.

Ale pohodlí a volný čas člověka je možná už nadstavba. Je potřeba udělat první krok a to hlavně na venkově. Tím je vysokorychlostní internet v každé obci. A to je ve Středních Čechách problém.

"V tomto to má Středočeský kraj velice složité, protože máme přes 1200 obcí - nejvíce z celé republiky a dostat tam ten vysokorychlostní internet je opravdu složitý a finančně náročný úkol," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Přesto je to právě vysokorychlostní internet, který nebude řešit využití volného času na venkově, ale přežití venkova samotného - pak se tu totiž lidé nebudou jen rekreovat, ale budou tu moci i žít a pracovat.

"Rychlý internet přinese práci domů, přinese lepší časové rozvrstvení práce, vytvoří nové pracovní možnosti přímo ve vsi," řekl Vladimír Mařík.

Středočeský kraj si důležitost technologií pro venkov plně uvědomuje a Středočeské inovační centrum intenzivně pracuje na jejich implementaci do každodenního života.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu