• Načítám...
>

Autobus Uličník pomáhá dětem už 5 let

  • 18. dubna 2019,
  • 20:44,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Na dvě místa pražského Žižkova pravidelně vyjíždí mobilní nízkoprahový autobus Uličník. Ten funguje jako preventivní program proti kriminalitě. Určený je všem ve věku 10 až 21 let a kromě poradny tu je k dispozici např. fotbálek a další hry.

Reklama

Před 5 lety se rozšířil nízkoprahový klub pro děti a mládež Klubu R-mosty i do ulic Žižkova. Každý ve věku od 10 do 21 let tak může několikrát do týdne navštívit autobus Uličník, který je součástí preventivního programu zaměřeného proti kriminalitě.

"Někteří přijdou s tím, že tady chtějí trávit volný čas, což znamená, že jim nabízíme různé volnočasové aktivity, ať už hraní her venku nebo třeba uvnitř, když je špatné počasí. Nebo je to o tom, že chtějí přijít a jen si s námi o něčem popovídat, něco probrat, s něčím poradit, ať už se to týká partnerských vztahů nebo věcí ze školy. Vysvětlit nějakou látku, které úplně nerozumí, učitel na ně třeba nemá tolik času a prostoru," řekla Lucie Mudrová, kontaktní pracovnice nízkoprahového klubu.

Během školního roku autobus funguje dvakrát týdně vždy před vybranými ZŠ. Díky tomu je nablízku dětem, pro které je primárně určený.

"V pondělí na Olšanském náměstí v ulici Chelčického. V úterý jsme vždy na Jiřího z Poděbrad. Vždy jsou to lokality před základní školou a v provozu jsme každý den 5 hodin, tedy od 13:00 do 18:00 v tom čase, kdy mají děti nejvíce volno, odcházejí ze školy, tak aby nás mohly navštívit. A přes letní prázdniny ještě přidáváme třetí lokalitu v Habrové ulici na Jarově také v Praze 3, to je u dětského hřiště," řekl Tomáš Rezek, vedoucí nízkoprahového klubu R-mosty.

Nápad na vybudování této služby vznikl v roce 2012, kdy byl v létě mimořádně zavřený kamenný nízkoprahový klub.

"Vymýšleli jsme jak se v létě k těm dětem dostat, tak jsme vzali naše firemní nákladní auto, vystěhovali jsme z něj palety a nastěhovali jsme do něj fotbálek, stůl, hry a to byl první mobilní klub. Pak už další rok jsme přemýšleli o autobusu a také jsme ho pořídili," řekl Tomáš Rezek.

Poprvé autobus vyjel do ulic v roce 2014. Kromě něj provozuje Klub R-mosty azylový dům pro matky s dětmi, sociálně právní poradnu a nízkoprahový klub pro děti a mládež.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu