• Načítám...
>

Březiněvsí se ozývalo řehtání a klepání

  • 21. dubna 2019,
  • 18:20,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha - Březiněves patří mezi obce, která ráda dodržuje staré zvyky. Pro své občany si připravila tradiční velikonoční program. Tedy průvod obcí s řehtačkami a klepačkami.

Reklama

Hlasité hrkání, klepání a zpívání. Tak vypadá tradiční pochod ulicemi Březiněvsi během Velikonoc. Podle tradice mají všechny hrkací a klepací nástroje nahradit v době od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty zvonění zvonů. Obyčej byl privilegiem hlavně dětí, v současné době se ho ale rádi účastní i dospělí.

"Tato tradice u nás je známá už krátce po druhé světové válce, kdy se chodilo řehtat třikrát denně. Chodilo se ráno, v poledne a večer. Nahrazovalo se tím klekání zvonu, který nám ohlašoval tyto hodiny. Rozhodli jsme se obnovit tuto tradici, děláme už patnáctý rok, z důvodů těch, že ti starousedlíci na tu dobu moc rádi vzpomínali," řekla Zdeňka Maděrová, zastupitelka MČ Praha - Březiněves.

Během čtvrtka a pátku procházejí děti Březiněvsí a při tom řehtají, čímž upozorní místní obyvatele, že se blíží Velikonoce. Program pak vrcholí sobotním klepáním a koledováním.

"A v sobotu se chodí klepat dopoledne, kdy jsou matky doma, jsou připravené na to, aby děti mohly obdarovávat. V sobotu je hlavní program, kdy děti říkají básničku," řekla Zdeňka Maděrová.

anketa

Veselí koledníci jsou většinou odměněni sladkostmi, které jim pak spravedlivě rozdělí kaprál.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu