• Načítám...
>

ZOO oslavila narozeniny gorilích samců

  • 21. dubna 2019,
  • 20:11,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Zoologické zahradě si připomněli mezinárodní Den Země. V rámci něj pracovníci zahrady představili takzvané In-situ projekty, které pomáhají zvířatům v jejich přirozeném prostředí. Zároveň byla pro návštěvníky připravena oslava narozenin dvou gorilích samců.

Reklama

Ajabu a Kiburi. Dva samci goril nížinných, které chová pražská zoo, oslavili před návštěvníky své narozeniny. Od pracovníků dostali proutěné koule, ve kterých se ukrývaly lahodné sušenky. Dárečky jim předala herečka Tereza Šefrnová, která zároveň lidem přečetla několik gorilích pohádek, na jejichž tvorbě se sama podílela.

"Vycházely z projektu Odhalení, což byla reality show o gorilách, která sledovala jejich život a přibližovala ho lidem tak, aby poznali, že to nejsou žádné opičky, že to jsou druhy, o které se máme zajímat a hlavně druh, který je před vymřením. Knížky vznikaly ve spolupráci s Miroslavem Bobkem, současným ředitelem pražské zoo, a těch knížek je dnes už nepřeberné množství. Tři byly základní. Jako první byla Moja a Páv, druhá byla Moja, Tatu a tiplíci a jako třetí už se začaly dělat gorilí pohádky, které byly přeloženy do spousty jazyků," řekla Tereza Šefrnová, spoluautorka gorilách pohádek.

Kromě oslavy byl v pavilonu goril připraven také stánek připomínající mezinárodní Den Země. U něj se mohli lidé dozvědět zajímavé informace o tzv. In-situ projektech, které pomáhají zvířatům v jejich přirozeném prostředí.

"My chceme aby si návštěvníci uvědomili, že i když jsou třeba na druhém konci světa a mají pocit, že by se jich to nemuselo vůbec týkat, tak i tím, že přijdou do pražské zoo, mohou pomoci. A právě každé tři koruny ze vstupenky putují na tu kampaň s názvem Pomáháme jim přežít, která se věnuje naším nejhlavnějším In-situ projektům, což je mimo jiné záchrana goril v Africe, záchrana gaviálů indických nebo supů mrchožravých na Balkáně," řekla Petra Voráčková, referentka Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Návštěvníci si také mohli zakoupit upomínkové předměty nebo dřevěné kostky a finanční částkou tak podpořit právě pomoc ohroženým zvířatům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu