• Načítám...
>

Mladí kuchaři soutěžili v úpravě kuřete

  • 24. dubna 2019,
  • 16:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Reklama

Nejlepší učňové kuchařského oboru z Prahy se sešli v Průhonicích aby poměřili své síly v soutěži Sollertia. Soupeřem jim byl profesionální kuchař Robert Barák.

"Vyzývá tzv. vyzyvatel, který předvede své umění a potom školy, které soutěží, je to vždy za každou školu jeden žák, který byl vítězem školských kol, vytváří něco podobného tomu, co ten vyzyvatel. Potom porota hodnotí výsledky. Ideální je, když se dostane ten žák nějaké školy právě téměř na úroveň toho vyzyvatele," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Praha - Čakovice.

Tématem letošní soutěže bylo celé chlazené kuře bez drobů. Soutěžící z něj museli uvařit nejen skvělý pokrm, ale předvést např. i to, jak umí kuře vykostit.

"Myslím, že si vedou dobře a hlavně je vidět, že do té školy chodí proto, aby se něco naučili. Učební obory jsou důležité, všichni chceme chodit do hezkých restaurací, měli bychom je všichni v té učňovské fázi života podporovat a myslím, že ta soutěž je hlavně o tom, aby si to vyzkoušeli v reálném prostředí, porovnali se s tím kuchařem, který už tom reálném provozu pracuje. Za mě je to určitě přínosné," řekl Filip Sajler, porotce.

"Já si myslím, že tato soutěž je určitě pozitivní pro ty mladé, aby se dokázali trochu vypořádat se stresem, s tím, že musí také při té práci dávat pozor na to, aby byl pořádek na tom pracovišti, aby se trochu otrkali v jiném prostředí, než jen někde na studiu. Vloni jsem byl jako vyzyvatel, takže také trochu vím, že pracuje i nervozita. Ale zatím ta snaha tam je a myslím, že i dobré výsledky," řekl Pavel Sapík, porotce.

Soutěž Sollertia vznikla na podporu odborného vzdělávání.

"Já jsem z toho úplně nadšená. A to z toho důvodu, že když se podaří propojit odbornost s praxí, je to opravdu zkušenost k nezaplacení, kterou si jako zřizovatelé škol musíme hýčkat, protože žáků máme nedostatek, absolventů máme nedostatek a potřebujeme je uplatnit do praxe a poptávka po nich je veliká," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro východu a vzdělávání ZHMP.

Vítězem se stal Ondřej Kubů ze SOU gastronomie U Krbu. Ten připravil kuřecí roládu se špenátovou fáší obalenou v pancettě a k tomu květákové pyré s kouřovou solí, šalvějovou omáčkou, kuřecí kroketou, restovanou čočkou beluga a řapíkatým celerem.

"Vzhledem k tomu, že soupeři byli o 2 roky starší, tak to bylo o trochu více na nervy. Ale věk v těchto soutěžích nehraje roli, největší roli tady hrají zkušenosti. Osobně si myslím, že se mi jídlo docela povedlo. Byl jsem hlavně rád za to pyré, bylo krásně krémové. Trochu slanější byla omáčka, ale všechny ty komponenty to krásně vsákly, takže své jídlo hodnotím tak, že se povedlo dobře a jsem s ním spokojen," řekl Ondřej Kubů, vítěz soutěže.

Kromě vítěze byli odměněni ale i ostatní účastníci soutěže a jejich výtvory nejen skvěle vypadaly, ale také výborně chutnaly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu