• Načítám...
>

V Praze se veřejně četla jména obětí holocaustu

  • 4. května 2019,
  • 9:59,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Reklama

Před Kostelem Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad se konalo veřejné čtení jmen obětí holocaustu. Zúčastnil se ho i primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

"Schválili jsme na Zastupitelstvu hl. m. Prahy, že bude probíhat toto veřejné čtení obětí rasového pronásledování za druhé světové války," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Letošní veřejné čtení jmen obětí holocaustu bylo naplánováno na 2. května. Ovšem termín tohoto pietního aktu se každý rok mění. 

"Právě proto, že ten významný den vznikl v Izraeli a reflektuje židovský kalendář. Ten den se připomíná 27. nisanu, to je pevné datum, ovšem vůči tomu našemu je to vždy trochu jiný den. Převážně to bývá od 2. poloviny dubna až do začátku května," řekla Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy.

Veřejné čtení Jom ha-šoa se konalo letos už počtrnácté. Výraz Jom ha-šoa pochází z hebrejštiny.

"Jom je den a ha-šoa znamená holocaust. Šoa je výraz, který je upřednostňován a znamená totální zkázu a zničení během druhé světové války," řekla Tereza Štěpková.

V ČR se stal tento den významným hlavně po roce 1989, kdy se začal připomínat nejprve uvnitř židovské komunity. V roce 2006 se poprvé pietní akce konala i ve veřejném prostoru. Do čtení jmen obětí se i tentokrát mohl zapojit každý. Mladí lidé, školní skupiny, ale také pamětníci a jejich potomci. A ti četli jména svých příbuzných, na které zavzpomínali.

"Dvě sestry, obě byly v koncentračním táboře. Jedna z nich to s manželem a se synem nepřežila. Druhá to dosti legračním způsobem přežila, protože její muž byl takový kutil a tak moc se nudil v Terezíně, že se dobrovolně přihlásil, že bude čistit stoky. On byl nepostradatelný, takže to tam přežil," řekl Milan Kodíček, potomek oběti holocaustu.

Seznam jmen vycházejí z databáze obětí, která je dostupná na portálu www.holocaust.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu