• Načítám...
>

Pražští strážníci jezdí na nových elektrokolech

  • 9. května 2019,
  • 8:13,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražští strážníci už jezdí na nových elektrokolech, které jim významně usnadňují výkon služby. Nejčastěji je mohou obyvatelé metropole vidět v parcích a v méně dostupných místech pro vozidla. Právě v těchto lokalitách jsou cyklohlídky nejefektivnější. Například v případě neukázněných pejskařů nebo při hledání ztracených dětí.

Reklama

Cyklohlídky v Praze se už v minulosti mnohokrát osvědčily. Průměrně strážníci najezdí na běžných kolech zhruba 30 až 45 kilometrů denně. Městská policie proto nakoupila elektrokola, která strážcům zákona zajistí větší komfort a efektivitu během výkonu služby.

"Městská policie nyní nakoupila nově 32 elektrokol v provedení cross a horské. Cena za jedno kolo se pohybuje zhruba kolem 38 tisíc korun. Impulsem k tomu nápadu byly pozitivní zkušenosti kolegů, kteří využívali elektrokolo zapůjčené z úřadu MČ," řekla Irena Seifertová, tisková mluvčí Městské policie hl. m. Prahy.

Výhody elektrokola oceňuje i Václav Král, který pracuje posledních 8 let jako člen cyklohlídky a jeho okrskem je rozlehlý park Stromovka.

"Pomáhá mi fyzicky. Pak se totiž mohu soustředit na ten konkrétní zákrok. Když jsem třeba šlapal do kopce, tak se dá říci, že mě to vysílilo a pak jsem s dechem nestačil už třeba tomu přestupci říci, co porušil. Ale když mám elektrokolo, dech je v pohodě, dojedu přestupce, ať už cyklistu nebo pejskaře, a zbývá mi více energie na konkrétní řešení toho přestupku," řekl Václav Král, strážník Městské policie.

Nejčastěji strážníci řeší neohleduplné pejskaře a cyklisty nebo ztracené děti. 

"Lidé oznamují hodně to, že pes pobíhá po Stromovce bez vodítka. Pak třeba to, že se ztratí na matějské pouti dítě. Takže všechny síly, které máme venku, jdou hledat dítě," řekl Václav Král.

Nová elektrokola vydrží na jedno nabití až 80 kilometrů, přičemž jejich maximální rychlost je 20 km/h. Součástí výbavy je i počítadlo.

"To ukazuje na levé straně rychlost, na pravé straně ukazuje kolik kalorií spálím já tím šlapáním, protože ta řídící jednotka je tak chytrá, že když přidávám málo, i ta baterie přidává málo. Když přidávám hodně, baterie přidává hodně," řekl Václav Král.

V současné době má Městská policie 139 běžných kol. Díky tomuto počtu působí cyklohlídky ve všech MČ hlavního města Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu