• Načítám...
>

Plavební komora Praha Smíchov bude uzavřena

  • 9. května 2019,
  • 8:27,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Provoz plavební komory Praha Smíchov bude v říjnu a listopadu uzavřen. Povodí Vltavy plánuje opravy kamenného zdiva a technologického zřízení. Práce jsou vyčísleny na zhruba 8 milionů korun.

Reklama

Plavební komora Praha Smíchov, která patří k nejvytíženější ve střední Evropě, projde v listopadu tohoto roku rozsáhlou opravou.

"Provoz se musí úplně zastavit, komora se musí vyprázdnit. Je to zejména z toho důvodu, že je potřeba opravit kamenné zdivo komory, zejména jeho spárování. Současně s tou opravou využijeme tu odstávku k tomu, že bude opravena část technologického zařízení komory, konkrétně výměna horních stavítek," řekl Hugo Roldán, tiskový mluvčí Povodí Vltavy.

Touto plavení komorou propluje kolem 26 tisíc lodí ročně. Během prací, které proběhnou od 7. října do 24. listopadu, bude lodní doprava přesunuta na protější břeh.

"Zůstane v provozu plavení komora Mánes, která je menších rozměrů a nemá takovou kapacitu jako plavební komora Smíchov," řekl Hugo Roldán.

Vzhledem k vytíženost lodní dopravy na Vltavě plánuje Povodí Vltavy vybudovat novou komoru. A to na druhé straně Dětského ostrova. Ta nabídne hned několik výhod.

"Bude možné oddělit dopravu větších a menších plavidel. Sníží se také doba proplouvání těch lodí. Tím očekáváme od toho také snížení hlučnosti a snížení exhalací výfukových plynů těch plavidel, která v současné době musí třeba dlouho stát před plavení komorou Smíchov, než se pro ně uvolní místo," řekl Hugo Roldán.

S tímto záměrem však nesouhlasí vedení Prahy 5. Podle radnice by nová komora výrazně omezila rekreační turistiku v této lokalitě a zároveň by došlo k velkému zatížení životního prostředí.

"A to kvůli tomu, že momentálně velké lodě, které jsou na tomto místě umístěny, vypouští velké množství exhalací," řekla Markéta Drešlová, tisková mluvčí MČ Praha 5.

V současné době se čeká na posvěcení územního rozhodnutí pražským magistrátem. V případě, že bude projekt schválen, výstavba komory zabere jeden, maximálně dva roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu