• Načítám...
>

Praha si připomněla konec 2. světové války

  • 11. května 2019,
  • 15:46,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha si připomněla 74. výročí ukončení druhé světové války. Pietní akty se konaly na řadě míst po celé metropoli. Jednu z ceremonií natáčel náš štáb u Národního památníku na Vítkově.

Reklama

Příchodem historických praporů za doprovodu husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci a následně české hymny začal pietní akt k 74. výročí ukončení druhé světové války u Národního památníku na Vítkově. Nejvyšší političní představitelé naší země, zástupci spolků a válečných veteránů, následně položili k památníku věnce a poctili tak památku padlých vojáků. Zazněly rovněž salvy vypálené čestnou stráží.

"Musíme si připomínat, že během poslední války bohužel zahynuly desítky milionů lidí. Hlavně je to historické místo pro naši zemi, kde vzdáváme hold a úctu všem našim vojákům, legionářům, kteří bojovali za svobodu naší země," řekl Andrej Babiš, premiér ČR.

"Jako předsedkyně Výboru pro obranu cítím o svoji povinnost sem dnes přijít a poklonit se padlým vojákům a také vzdát hold přeživším," řekla Jana Černochová, poslankyně ČR, starostka MČ Praha 2.

Váleční veteráni, kteří bojovali za naši svobodu, mají události z konce druhé světové války stále živě v paměti. Jedním z nich je i Václav Bažant.

"Nakonec jsme přitáhli do Prahy. Tady to končilo. Pak už jsme zase létali, aby ti odcházející Němce někdo nenapadal a ještě se nestrhla nějaká mela. Odjížděli v tancích obsypaní civilem," řekl Václav Bažant, letec RAF.

Druhá světová válka si vyžádala více než 60 milionů obětí a stala se tak dosud největším a nejvíce zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu