• Načítám...
>

Praha 5 obnovila skalničkovou zahradu

  • 11. května 2019,
  • 17:28,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Návštěvníci Prokopského údolí mohou nově zavítat do skalničkové zahrady. Tu obnovila a získala do péče Městská část Praha 5. Otevřena je zatím o víkendu, do budoucna se ale plánuje s jejím zpřístupněním každý den a chybět nebudou ani komentované prohlídky.

Reklama

Unikátní skalničková zahrada byla otevřena v Prokopském údolí. K vidění tu je více než 2000 druhů rostlin.

"Tato zahrada je ze skalniček, které tady jsou určeny k trvalému růstu, narozdíl třeba od Klubu skalničkářů, který to má každý rok jako výstavní areál, kdežto tady to bude nastálo," řekl Jiří Špaňhel, realizátor.

80 let starou zahradu obnovila Praha 5, která ji má svěřenou do péče.

"V roce 2016 se mě jeden z našich kolegů zeptal, jestli víme o tom, že je tady takový poklad. Když jsme se sem přišli podívat, tak mi hned spadla brada. Přestože to tady vypadalo děsivě. Začali jsme na tom pracovat, požádali jsme Magistrát hlavního města o svěření a nakonec jsme na to dostali i dotaci," řekl Martin Slabý, místostarosta MČ Praha 5.

Zahrada je otevřena prozatím od pátku do neděle. Po dokončení všech úprav bude veřejnosti zpřístupněna denně a v plánu jsou i doprovodné akce.

"Plánujeme tady komentované prohlídky, na to nám přislíbili spolupráci členové z Klubu skalničkářů, kteří jsou na to fundovaní. Bude se tady realizovat spousta programů, bude tady okruh podle druhu kytek, bude tady seznam rostlin," řekl Jiří Špaňhel.

Obnova zahrady vyšla na částku kolem dvou milionů korun a to včetně opravy domu určeného pro správce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu