• Načítám...
>

Praha si připomněla padlé ukrajinské vojáky

  • 11. května 2019,
  • 12:05,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

A 74. výročí ukončení druhé světové války si lidé připomněli také na Olšanských hřbitovech. Tam se pietní akt konal u pohřebiště padlých vojáků Rudé armády.

Reklama

Na Olšanských hřbitovech proběhla pietní vzpomínka a položení věnců k pomníku vojákům Rudé armády, kteří ve druhé světové válce padli na území bývalého Československa.

"O tom se moc neví. Ale jedny z největších ztrát během druhé světové války měl právě ukrajinský národ. Více než 6 milionů Ukrajinců zemřelo v průběhu druhé světové války. Také je důležité připomenout tou kyticí Ukrajince, kteří osvobozovali Československo jako vojáci 1., 2. a 3. ukrajinské fronty," řekl Jevhen Perebyjnis, velvyslanec Ukrajiny.

Pietní akci uspořádalo ukrajinské velvyslanectví ve spolupráci s Československou obcí legionářskou. 

"Já si myslím, že je velmi důležité abychom nezapomínali na ty ztráty, abychom nezapomínali na padlé vojáky. A proto se naše ambasáda rozhodla, že založíme novou tradici, že 8. května budeme připomínat oběti druhé světové války. Nejen Ukrajince, všechny oběti," řekl Jevhen Perebyjnis.

Smuteční věnec k pomníku vojáků Rudé armády položil mimo jiných také pražský primátor Zdeněk Hřib.

"Určitě je důležité si připomínat tyto významné milníky. V tomto případě si připomínáme tedy to, že ukrajinští občané nám Prahu nejen staví ale také ji osvobozovali, takže bez nich by pravděpodobně Praha nestála tak, jak nyní stojí," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pietní akce na Olšanských hřbitovech se zúčastnilo několik stovek lidí, 74 let od konce druhé světové války si ale lidé připomínali i na dalších místech metropole.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu