• Načítám...
>

Praha testuje chytré kontejnery

  • 13. května 2019,
  • 23:44,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Do 420 nádob na tříděný odpad jsou nově nainstalována speciální čidla. Jejich úkolem je měřit jak jsou kontejnery plné a díky získaným datům aplikace navrhne popelářům ideální trasu svozu. Projekt bude magistrát testovat do ledna příštího roku.

Reklama

Praha testuje systém chytrého svozu tříděného odpadu. Do několika stovek nádob nechala umístit speciální čidla, která měří jak jsou kontejnery plné.

"V rámci tohoto pilotního projektu je v Praze testováno a osazeno 420 kontejnerů, z nichž 380 je kontejnerů podzemních. A to je ten vzorek, na kterém budeme do ledna 2020 testovat tyto senzory a inteligentní koše, jak to pracovně nazýváme," řekl Vladimír Antonín Bláha, tiskový mluvčí ICT Operátor.

Tento projekt má zamezit vyvážení nezaplněných nádob nebo naopak znečištění okolí kvůli dlouhodobé přeplněnosti nebo ucpání vozové šachty.

"Může dojít k tomu, že u některých kontejnerů dojde ke snížení četnosti a naopak u některých, u kterých se ukáže, že ta četnost je nedostatečná, může dojít i k navýšení. Běžně dochází u standardních kontejnerů ke svozům na základě pevného harmonogramu. U chytrých kontejnerů se ta četnost potom může změnit na základě té znalosti toho, jak ten kontejner je zaplněn v čase," řekl Ondřej Šárovec, projektový manažer Smart Prague.

Během několika měsíců bude veřejnosti zpřístupněna také aplikace, díky které se dozví, jaké z blízkých kontejnerů jsou prázdné.

"Plánujeme do konce června tuto aplikaci zveřejnit. To znamená, že všichni občané Prahy se budou moci podívat do aplikace, kde na mapových podkladech jsem všechny ty kontejnery, které jsou osazeny těmito čidly. Budou se moci podívat na tu aktuální zaplněnost," řekl Ondřej Šárovec.

Testovací provoz vyšel pražský magistrát na 2,5 milionu korun. A pokud se osvědčí, mohly by být čidly osazeny i další kontejnery v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu