• Načítám...
>

Palackého most zkušebně zatížilo 200 tun

  • 13. května 2019,
  • 17:40,
  • PRAHA,
  • Blanka Holoubková

Na Palackého mostě proběhly o uplynulém víkendu zatěžovací zkoušky. Ty jsou součástí celkové diagnostiky mostu, která má posloužit k přípravě jeho rekonstrukce. Další měření bude na mostě probíhat o víkendu 8. - 9. června.

Reklama

Zatěžovací zkoušky Palackého mostu omezí dopravu na 2 víkendy. Jeden už je za námi, další nás čeká v červnu. Zkoušky probíhají vždy jen v nočních hodinách.

"Tramvaje zde neprojedou v době zkoušky, protože by zkreslovaly výsledky. Neprojedou zde ani automobily a bude zde provoz pouze pro pěší a pro cyklisty," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Diagnostické práce se na mostě provádí proto, aby odborníci zjistili v jaké je most kondici a poté navrhli způsob jeho rekonstrukce.

"Jedná se o kompletní diagnostiku, kterou jsme zahájili v lednu letošního roku. V mostě jsou osazena teplotní čidla, měří se geobody. Dále zde potom proběhl průzkum dna," řekla Barbora Lišková.

Samotná statická zátěžová zkouška měla 3 fáze.

"V první fázi budeme dělat tzv. hladké přejezdy, kdy si budeme jen ověřovat v jakém stavu ten most je, jestli tam není nějaký zásadní problém. Potom budeme provádět zkoušku přes překážku, tedy ten most rozechvějeme na jeho vlastní frekvenci. Tím zjistíme v jakém je stavu. Pak už budou klasické zatěžovací zkoušky, kdy na prostředek rozpětí najeden 6 zatěžovacích aut a máme nachystané zatížení zhruba 200 tun na to, abychom prověřili stav mostu," řekl Ludvík Hegrlík, statik firmy INSET.

Zajímavostí Palackého mostu je, že byl před 140 lety postaven v národních barvách. Z modré žuly, bílého mramoru a červeného pískovce.

"Ta barva již není tak patrná, když se ale na most podíváte zblízka a potom následně po vyčištění toho mostu to bude více zřetelné," řekla Barbora Lišková.

Kromě Palackého se testují také mosty Hlávkův a Legií. Všechny tyto mosty jsou památkově chráněné. Proto jsou ke spolupráci přizváni také památkáři.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu