• Načítám...
>

V novém pavilonu goril budou i vzácní luskouni

  • 15. května 2019,
  • 13:16,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražskou zoo znovu po letech ozdobí vzácní luskouni. Zahradě je přislíbilo věnovat vedení hlavního města Tajwanu Tchaj-Pei. Domov naleznou v novém pavilonu goril. Ten by se měl začít stavět ještě letos.

Reklama

Pražská zoo bude chovat velmi vzácná zvířata. Těmi jsou luskouni, které Praze věnuje zoologická zahrada v Tchaj-pej. Zvíře pro zoo vyjednal primátor Prahy Zdeněk Hřib.

"Na své zahraniční pracovní cestě do Tchaj-pej jsem se dohodl s primátorem Tchaj-pej, že by darovali pražské zoo pár luskounů. To jsou jedna z nejohroženějších zvířat na světě. Vypadají v podstatě jako oživlá šiška," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Naposledy byli v pražské zoo luskouni k vidění za minulého režimu. Jejich chov je totiž velmi náročný. Odchov v rámci Evropy se podařil pouze zoo v Lipsku. Teď si troufne také Praha.

"Luskoun je potravní specialista, který se živí hmyzem. V minulosti nebyly ani znalosti, ani možnosti, jak pro něj vytvářet nějakou náhradní potravu, takže ty chovy, pokud někde fungovaly, byly v oblastech jejich přirozeného výskytu. Dnes jsme jinde, takže si na ty luskouny už můžeme troufnout," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Luskouni se v zoo zabydlí hned poté, co bude dostavěn nový pavilon goril, v jehož prostorách naleznou svůj domov.

"Dostali jsme nabídky, které jsme vyhodnotili jako příliš vysoké, neodpovídající kontrolnímu rozpočtu. Teď je to v té fázi, že to řízení je zrušeno. Máme nový kontrolní rozpočet a plánujeme vyhlásit s poněkud modifikovanými podmínkami to výběrové řízení znovu. Takže dojde k určitému zdržení. Ale ve světle toho, co už jsme s tím pavilonem goril absolvovali, by nemělo být nějak zásadní," řekl Miroslav Bobek.

Nový pavilon bude stát zhruba 200 milionů korun. Pokud dá projektu zelenou rada města, základní kámen by měl být postaven letos na podzim.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu