• Načítám...
>

Dvě slonice v pražské zoo čekají mláďata

  • 15. května 2019,
  • 14:56,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Dvě slonice z pražské zoologické zahrady jsou březí. Mláďata by se měla narodit zhruba za rok. V úterý to řekli zástupci pražského magistrátu a zoologické zahrady v Troji. Přírůstky očekávají samice Janita a Tamara, které v roce 2017 přivedly na svět Rudolfa a Maxmiliána, první slůňata počatá a narozená v Praze. V obou případech je otcem samec Ankhor.

Reklama

Janita a Tamara, dvě sloní samice, které chovají v pražské zoo, čekají potomky. Společně s vedením města to na tiskové konferenci prozradilo vedení zoologické zahrady. Slůňata by se měla narodit příští rok na jaře. Pracovníci teď budou samice pravidelně monitorovat.

"Obě slůňata jsou dobře rostlá, ten týdenní rozdíl několika centimetrů je u nich patrný. V tuto chvíli se snažíme ty slony každý týden monitorovat a s blížícím se porodem ten monitoring bude častější a častější. Od konce února už budeme trávit čas s nimi i přes noc a hlídkovat, abychom byli schopni ten porod pohlídat," řekl Martin Kristen, vrchní chovatel slonů, Zoo Praha.

Protože jde už o druhý porod samic, nechávají je chovatelé v běžném režimu a žádná větší rizika nepředpokládají. Že zatím vše probíhá bez komplikací potvrzují také ultrazvukové snímky.

"Rizika určitého rázu tam samozřejmě jsou. Slůně může být větší, než by se dalo očekávat, může dojít k nějaké rozepři mezi těmi slonicemi těsně před porodem a k postrkování během porodu. My to vše budeme sledovat, jak se ta sociální skladba té skupiny vyvíjí a ten porod naplánujeme těsně před jeho začátkem," řekla Martin Kristen, vrchní chovatel slonů, Zoo Praha.

"Každé narození slůňat je pro každou zoologickou zahradu přelomová událost. Tady se narodila už 3 slůňata, jedno se ovšem narodilo slonici, která už přijela březí. Takže stoprocentně pražská máme slůňata 2. Doufám, že alespoň jedno z těch slůňat, lépe obě, budou samičky, protože máme 2 samce, pro chov je ale pochopitelně samička vždy zásadní," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Otcem obou mláďat je samec Ankhor. Březost slonů trvá zhruba 22 měsíců. Aby probíhal porod bez komplikací, mělo by slůně vážit mezi 80 až 120 kilogramy. Slonů je v pražské zoo celkem 7. Nejstarším je samice Gulab, kterou zoo chová od roku 1966.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu