• Načítám...
>

Praha si připomněla českého světce

  • 16. května 2019,
  • 14:15,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Dobové ale i současné benátské gondoly, slovenský folklórní soubor, nazdobení koně z moravských Kunovic ale i nezapomenutelná vodní symfonie na hladině Vltavy. Takový byl 11. ročník obnovené tradice svatojánských slavností Navalis. I přes deštivé počasí se zúčastnily stovky lidí.

Stáhnout video
Reklama

Praha si připomněla život a smrt světce Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Jedenáctý ročník obnovené tradice barokních svatojánských slavností Navalis návštěvníkům i v nepříznivém počasí přinesl nevšední podívanou.

"Je to hluboká duchovní spirituální akce Prahy, která tady opravdu má více než 300 let tradici. Je spojena nejen s tím vodním koncertem na hladině Vltavy, samozřejmě i s tou mší v 17:30 v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha a s rekonstrukcí barokního procesí," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský a obnovitel slavností Navalis.

Slavnostní průvod vyšel z katedrály okolo 19:00. V doprovodu nazdobených koní z moravských Kunovic se ho zúčastnil i kardinál Dominik Duka.

"Svatý Jan Nepomucký je jistým způsobem barokní světec, protože byl kanonizovaný v době baroka. Když po vzpouře našich šlechticů proti Marii Terezii se odstěhovala vláda do Vídně, sv. Václav ztratil patronát nad zemí a získal ho sv. Jan Nepomucký. A tyto svatojánské poutě zachránily český národ, jeho jazyk, folklór a kulturu," řekl Dominik Duka, kardinál, arcibiskup pražský.

Celkovou atmosféru slavností dokreslovala hudba slovenského folklórního souboru Rovina z Dolního Kolčova.

"Přišli jsme pro odevzdávání lodě, která přijde z Prahy na Domaši. Přinesli jsme knihu o Šafové, protože u nás se koná soutěž v Šafové ostroze. Přinesli jsme CD, které jsme nahrávali v říjnu a džbán se Šafovou ostrohou," řekla Maria Majerníková, vedoucí folklorního souboru Rovina.

Celý program slavností Navalis pak pokračoval na hladině Vltavy pod Karlovým mostem. Řeku tady ozdobily např. lodě z Halštatského jezera. A nechyběli ani benátští gondoliéři.

"Já si myslím, že je to velice záslužná akce, že se vracíme do té slávy starých Čech. A děkujeme za to panu Bergmanovi, že to vše takto dokáže zorganizovat," řekl Lubomír Brabec, kytarový virtuóz.

"Ta obnovená tradice, kterou před 11 lety udělal ing. Zdeněk Bergman, ještě povyšuje tyto slavnosti do doby současné, protože odkaz Jana Nepomuckého, když skonal, byl takový, že on mlčel ve chvíli, kdy měl mlčet a mluvil, kdy mluvit měl. Já si za sebe myslím, že i v současnosti by bylo potřeba podobných vlastností," řekl Jan Wolf, zastupitel hl. m. Prahy.

"Je to oslava naší národní hrdosti, znovuzrození, přihlášení se právě k těm tradičním hodnotám," řekl Jiří Strach, herec, režisér.

Vyvrcholením svatojánských slavností Navalis pak byla vodní symfonie na hladině Vltavy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu