• Načítám...
>

Ve Valdštejnské jízdárně je výstava Josefa Šímy

  • 16. května 2019,
  • 15:24,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Ve Valdštejnské jízdárně můžete až do července navštívit výstavu česko-francouzského malíře Josefa Šímy s názvem Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře. Akce má i doprovodný program, do kterého spadají také komentované prohlídky, které jsou v češtině, angličtině i francouzštině. Záštitu nad výstavou převzalo Velvyslanectví Francie.

Reklama

Ve Valdštejnské jízdárně pravidelně vystavuje Národní galerie Praha. Ta využívá tento prostor ke krátkodobým projektům. Jedním z nich je i výstava Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře.

"Mapuje Šímovu tvorbu od raného mládí přes jeho začátky v Paříži až k tomu zásadnímu setkání s básníky skupiny Vysoká hra, kterou spolu s nimi založil, která celoživotně potom ovlivnila jeho další tvorbu," řekla Anna Pravdová, kurátorka výstavy.

Záštitu nad výstavou převzalo Velvyslanectví Francie, protože malíř Josef Šíma žil téměř 50 let v Paříži.

"Šíma odjel do Francie v roce 1921. Nejprve na několik měsíců pracovat úplně na jih Francie, na hranici mezi Francií a Španělskem. Pak se přesunul do Paříže, potkal tam svou osudovou lásku Nadine a už tam trvale zůstal a velmi rychle se spřátelil s těmi důležitými osobami pařížské výtvarné i literární scény. Potom, po celá 20. a 30. léta, fungoval jako důležitá spojka mezi Paříží a Prahou," řekla Anna Pravdová.

Souběžně s výstavou jsou připraveny také programy pro školy a pro veřejnost.

"V rámci doprovodného programu, který jsme připravili k výstavě Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře, se budou konat komentované prohlídky v českém, anglickém a francouzském jazyce. Zároveň se budou konat prohlídky určené pro seniory. Součástí je také program pro rodiny s dětmi a pro školy. V rámci výstavy se nachází i interaktivní studio, které je určené k dalšímu studiu, v němž je knihovna s texty básníků ze skupiny Vysoká hra a zároveň audio nahrávky, úryvky z básní a textů," řekla Alena Štěrbová, kurátorka edukačních programů.

Výstava Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře potrvá ve Valdštejnské jízdárně až do konce července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu