• Načítám...
>

Den linky 155 ukázal práci záchranářů

  • 16. května 2019,
  • 16:04,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Ukázky první pomoci, práce dispečerů tísňové linky 155 nebo možnost prohlédnout si vozy záchranné služby. To vše sliboval Den linky 155, který se uskutečnil před pražským Výstavištěm v Holešovicích. Největší pozornost tu již tradičně přilákaly speciální vozy Golem a Atego Záchranné služby hl. m. Prahy.

Reklama

15. květen je dnem, kdy se před pražským Výstavištěm v Holešovicích konal Den linky 155. Ten letos už potřetí ukázal náročnou práci nejen dispečerů tísňových linek, ale i řidičů vozidel záchranné služby a lékařů.

"Slavíme je po celé ČR, všech 14 krajů záchranných služeb se do této akce zapojuje. V hlavním městě mohou návštěvníci vidět nejen naši současně užívanou techniku, tedy vozy záchranářské i lékařské, ale také naši techniku speciální, což je bezesporu náš kamion pro hromadná neštěstí Golem," řekla Jana Poštová, tisková mluvčí ZZS hl. m. Prahy.

K vidění byla nejen vozidla záchranné služby ale i speciální vůz Atego na terénním podvozku.

"Který je využíván zejména např. v případě požárů, kde je možno zahájit u většího počtu lidí kyslíkovou terapii, což je vlastně to nejdůležitější u lidí, kteří se nadýchají oxidem uhelnatým," řekla Jana Poštová.

Součástí dne byla také ukázka práce dispečerů tísňové linky 155. Ti povyprávěli o tom jak vypadá jejich běžný pracovní den.

"Pracujeme 12 hodinovou směnu. Denně přijmeme asi kolem 700 hovorů, z toho asi 350 výjezdů se realizuje. To je takový průměr," řekl Ondrej Balanka, operátor tísňové linky 155.

Nechyběl ani dětský koutek s omalovánkami nebo ukázka první pomoci.

"Soustředíme se na to nejzávažnější, což je poskytování první pomoci při náhlé zástavě oběhu. Mohou si vyzkoušet jak provádět nepřímou srdeční masáž pod taktovkou našich zkušených lektorů vzdělávacího výcvikového střediska," řekla Jana Poštová.

Představena byla také aplikace Záchranka. Ta nyní nabízí možnost zasílání varovných zpráv. Tak bude magistrát upozorňovat na nenadálé krizové situace, které by mohly ovlivnit zdraví obyvatel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu