• Načítám...
>

Praha chce být centrem umělé inteligence

  • 17. května 2019,
  • 12:03,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha se chce do 5 let stát centrem umělé inteligence. K tomu má pomoci iniciativa, kterou tvoří akademické instituce, Magistrát hlavního města i české firmy. Budoucí spolupráci zástupci stvrdili podpisem memoranda.

Reklama

Memorandum o budoucí spolupráci podepsali zástupci akademických institucí a Magistrátu hl. m. Prahy na rektorátu ČVUT. Praha by se tak mohla do 5 let stát centrem umělé inteligence. Pomoci k tomu má iniciativa s názvem prg.ai.

"Měla by podpořit v tomto regionu vznik podpory velmi silně zastoupeného oboru umělé inteligence, která má své přirozené a historicky vzniklé těžiště právě kolem Prahy. Mělo by to být základem pro vznik prostoru pro rozvoj umělé inteligence pro celou ČR v oblasti excelence v umělé inteligenci," řekl Vojtěch Petráček, rektor ČVUT v Praze.

Iniciativa, ve které se spojily špičky české akademické obce, Magistrát hlavního města a zástupci českých firem, by chtěla společně konkurovat evropským i světovým centrům umělé inteligence.

"Může jít o aspekty, které se dotýkají nás všech. V bezpečnosti, ve způsobu přípravy dat, případně jakým způsobem se bude podílet na chodu města, jakým způsobem se bude podílet na pokročilé průmyslové výrobě. To vše jsou velmi důležitá témata, která vyžadují jak excelentní výzkum, tak potom testování v praxi," řekl Vojtěch Petráček.

Praha by tak chtěla přilákat ty nejlepší mozky ze zahraničí, kteří by se na výzkumu mohly podílet. Výsledky se pak v praxi promítnou i ve fungování hlavního města.

"Já předpokládám, že ta řešení, která budou vznikat v Praze, využijeme třeba i při řízení Prahy. To znamená, že vylepšíme to pražské smart city o řešení založené na umělé inteligenci, které nám pomůže třeba s optimalizací dopravy, s bezpečností, se zdravotnictvím a podobně," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Do 5 let by se tak měla ČR pochlubit 5 tisíci výzkumníky a vývojáři umělé inteligence, 500 absolventy v oboru a také desítkami nových firem, které se na nejmodernější technologické oblasti zaměřují.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu