• Načítám...
>

Lustigovu cenu za statečnost získal generál Řehka

  • 17. května 2019,
  • 17:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Cenu Arnošta Lustiga za rok 2018 získal generál Karel Řehka. Ocenění za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost si převzal z rukou zástupců Česko-izraelské obchodní komory. Ta cenu letos předala už po osmé.

Reklama

Generál Karel Řehka je laureátem Ceny Arnošta Lustiga za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Čtyřiačtyřicetiletý Řehka působí v NATO jako zástupce velitele mnohonárodní divize severovýchod. Cenu vnímá jako ocenění vojáků své generace.

"Pro mě je to samozřejmě obrovská pocta. Jak jsem ale řekl v tom svém projevu, já to nevnímám tak, že jsem já ta osoba, pro kterou ta cena je celá. Já to vnímám tak, že představuji generaci novodobých vojáků a velice si toho vážím. Je obrovská pocta, že to mohu převzít já," řekl Karel Řehka, laureát Ceny Arnošta Lustiga.

Prestižní ocenění založila Česko-izraelská smíšená obchodní komora. Cenu si generál převzal z rukou ministra zahraničí Tomáše Petříčka a předsedy Výboru Ceny Arnošta Lustiga a přednosty kardiocentra IKEM Jana Pirka.

"I v dnešní době to není samozřejmé, že se máme tak dobře, že žijeme v míru a že je potřeba hrdinství řady lidí, kteří, občas i s nasazením vlastního života, zajišťují to, že si tady žijeme tak hezky a v míru bez strastí války," řekl Jan Pirk, předseda Výboru Ceny Arnošta Lustiga.

Generál Karel Řehka se narodil v Brně, vystudoval Vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu ve Vyškově. Účastnil se misí na Balkáně a v Afghánistánu. Stál také v čele ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany. Za největší společenskou hrozbu dnes považuje lhostejnost lidí.

"Já osobně považuji za nejnebezpečnější to šíření strachu a nenávisti. Druhá věc je znevažování toho, co máme. A to podle mě úplně nejhorší a nejnebezpečnější je lhostejnost k tomu, co se děje kolem nás," řekl Karel Řehka.

Karel Řehka je už 8. laureátem Lustigovy ceny. Před ním ji získal např. pražský biskup Václav Malý, hlasatelka Kamila Moučková nebo spisovatel Jiří Stránský.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu