• Načítám...
>

V budově Nové radnice vypukl cvičný požár

  • 17. května 2019,
  • 18:44,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Složky integrovaného záchranného systému nacvičovaly zásah v budově Nové radnice na Mariánském náměstí. Cvičení mělo ukázat připravenost hasičů, záchranářů i policistů na situaci, kdy v budově začne hořet suterén. Na místě natáčela Lenka Castillo.

Reklama

Vůbec poprvé se v objektu Nové radnice na Mariánském náměstí konalo rozsáhlé požární cvičení. Všech asi 250 osob se složky IZS snažily z budovy magistrátu dostat v co nejkratším čase. Že se uvnitř objektu něco děje oznámila úředníkům uprostřed pracovních procesů siréna. A pak už následovala samotná evakuace za účasti policistů, zdravotníků a hasičů.

"Ten systém ohlášení události funguje tak, že nejprve zavoláte na operační středisko. Tam se vyhodnotí ten zásah, vyšle se jednotka. A od toho, kdy jednotka opustila stanici, byla tady za 4 minuty. Takže celé to trvalo od ohlášení do příjezdu zhruba 6 až 7 minut," řekl Martin Kavka, tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy.

V budově magistrátu došlo k cvičnému požáru v podzemním podlaží. Elektronická signalizace ihned zaznamenala zplodiny hoření, vyhlásila poplach a informovala operační středisko hasičů. V kulturní památce, která nemá vnitřní členění, do požárních úseků došlo rychle k zakouření chodeb až do posledního patra. Někdo zůstal v objektu i uvězněn. Bylo nutné použít i výškovou techniku.

"Pro nás bylo zásadní seznámit se nejen s tím vnitřním prostorem Nové radnice, ale samozřejmě i vyzkoušet si jisté techniky v té historické části, v těch úzkých uličkách, kde jsou zaparkována auta," řekl Martin Kavka.

Dvě osoby v rámci scénáře upadly v důsledky intoxikace do bezvědomí. Dvě další utrpěly popáleniny a dvě osoby se lehce intoxikovaly zplodinami hoření. Posádka zdravotníků musí být akceschopná i při takové specifické události. Je třeba vysoký počet pacientů roztřídit, ošetřit a transportovat do zdravotnického zařízení.

"Dojezdové časy např. pražské záchranky jsou, pokud vím, hluboko pod tím, co je vyžadováno legislativou," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Na místo dorazila záchranka už do 7 minut.

"Dnes jsme si prověřili, že Magistrát hl. m. Prahy je na takovou událost, jako je třeba požár, připraven. Ta koordinace se všemi bezpečnostními složkami IZS, především tedy s hasiči, je velmi dobrá," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"To cvičení je zásadní pro to, abychom potvrdili to, že Praha je jedním z nejbezpečnějších měst," řekl Zdeněk Hřib.

Celá akce se bude vyhodnocovat. Na základě konkrétních zjištění a odhalení nedostatků pak dojde k případné úpravě vnitřních směrnic magistrátní budovy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu