• Načítám...
>

Planetárium promítá film o sondách Voyager

  • 17. května 2019,
  • 19:03,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražské Planetárium má ve svém programu novinku v podobě filmu Voyager. Ten vypráví dechberoucí příběh jedné z nejdůležitějších vesmírných misí v lidské historii. O jakou misi jde a kdy bude film k vidění prozradíme v následující reportáži.

Reklama

Pražské planetárium rozšířilo svůj program o promítání nového filmu. Ten pojednává o dvojici vesmírných sond Voyager, které byly vypuštěny v polovině 70. let minulého století.

"Jako první prozkoumaly ty nejvzdálenější končiny Sluneční soustavy, o kterých jsme od té doby neměli vůbec žádné informace. Důležitost té mise určitě podtrhuje fakt, že např. co se týče planety Uran, jediná data, která máme k dispozici, jsou právě data ze sondy Voyager 2, která tam prolétala v roce 1886 a v roce 1889 okolo Neptunu," řekl Jan Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy.

Film je složený z animací, které jsou vytvořeny na základě sesbíraných dat těmito sondami.

"Ty sondy, které vylétaly v 80. letech, byly vybaveny velice primitivní technikou na dnešní dobu. Palubní počítač té sondy má výkon zlomku toho, co máte v kapse ve formě mobilního telefonu. Stejně tak kamera té sondy je spíše podobná starým televizním kamerám, takže se jedná o věrnou rekonstrukci a rozvinutí toho, co jsme získali ze sondy Voyager," řekl Jan Rozehnal.

Dvacet sedm minut dlouhá projekce, jejíž promítání je ve vybrané časy součástí prohlídky pražského planetária, láká nejen širokou veřejnost, ale i odborníky zabývající se astronomií.

"Já se zabývám výzkumem Slunce. Ale samozřejmě mě to zajímá. Voyager je vlastně část mého mládí. Velmi se mi to líbilo, že si připomeneme jak to celé vzniklo, obě ty mise, jak to bylo zorganizované a jak to fungovalo, což jsme prožili. Ale připomeneme si to," řekl Petr Heinzel, astronom.

Film je promítaný šestkrát týdně a je doplněný o živě komentovanou projekci oblohy. Nechybí ani možnost prohlídky interaktivní výstavy, která se věnuje vesmíru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu