• Načítám...
>

Handicapovaní zkoušeli volit nanečisto

  • 17. května 2019,
  • 19:46,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční už příští týden. Ještě před jejich konáním se v Praze uskutečnily volby nanečisto. Své hlasy do volebních uren dávali lidé s mentálním postižením.

Reklama

Vyzkoušet si jak to probíhá ve volebních místnostech a dozvědět se jaký je průběh voleb mohli lidé s mentálním postižením. Ti byli v průběhu tzv. voleb nanečisto mimo jiné také seznámeni s jakými programy jednotlivé české politické strany kandidují do blížících se evropských voleb.

"Tato akce je určena pro lidi, kteří potřebují pro rozhodování pomoc a podporu, kteří potřebují takovou pomoc a podporu i při rozhodování koho zvolit," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Akce zároveň měla poukázat na to, že i lidé s mentálním postižením mají mít zachované volební právo.

"Volební právo, jako jedno ze základních občanských práv, se týká každého, komu případně nebylo rozhodnutím soudu omezeno. Zároveň poukázat na to, že samotný způsob rozhodování o případném omezení volebního práva je i z právního pohledu poměrně problematickou záležitostí," řekl Jan Strnad, právník.

Jedním z cílů bylo naučit vybranou skupinu lidí nejen to, jakým způsobem se rozhodovat při volbě svého kandidáta, ale i jak se chovat ve volební místnosti.

"Je to vlastně výuka. Oni potom půjdou do normální regulérní volební místnosti, kde udělají tu volbu. To znamená, že ta volební místnost pro ně je úplně stejná jako pro vás, pro mě, pro každého voliče, který má právo jít volit, protože bu bylo 18 let a má zachováno volební právo, takže ta věc se nijak neliší," řekla Milena Johnová.

Veškeré získané zkušenosti mohou handicapovaní uplatnit v praxi už za pár dní 24. a 25. května během voleb do Evropského parlamentu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu