• Načítám...
>

Snažme se nezapomínat

  • 20. května 2019,
  • 22:34,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Tertezínská tryzna u Malé pevnosti připomněla nejen oběti zdejšího židovského ghetta. Vzdala poctu všem obětem nacistických zvěrstev a stala se i varováním před možností návratu podobného zla.

Reklama

Už 74 let uplynulo od konce apokalyptického období světových dějin - druhé světové války a nacistické zvrhlé, leč dokonalé, mašinérie vyhlazování židů. Jenže pamětníci umírají a vzpomínky blednou.

"Musíme hlavně vysvětlovat mladé generaci a je dobře, že je tady hodně mladých lidí, aby vůbec pochopili co se stalo," řekl Andrej Babiš, předseda vlády ČR.

"Je to velmi těžké. Mladým dnes už neříká nic ani listopad 1989, natož roky 1968 nebo 1948 a mohl bych jít do historie dále. Ale je to také trochu vina školy, že oni se učitelé ty moderní dějiny trochu bojí učit," řekl Jaroslav Kubera, předseda vlády ČR.

O to, abychom nevymazali bolestivé ale přesto velmi užitečné vzpomínky, usiluje i vedení hl. m. Prahy.

"Naše koalice podporuje památník Šoa, který je umístěn v autentické budově Nádraží Bubny, což je vlastně stejně autentické místo jako Terezín, protože odtamtud vždy, kdy v těch radiopalácích vedle Veletržního paláce bylo tisíc vězňů, byli odesláni sem do Terezína," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Zlo, podobné tomu, které řádilo v Evropě před 74 lety, podle našich ústavních činitelů zažehnáno zcela není.

"Terorismus a války pokračují nepřetržitě, genocidy pokračují nepřetržitě. A co je hlavně nebezpečné, že pod hezkými slovy o svobodě a demokracii často vidíme pravý opak toho. Slova jsou slova a skutky jsou skutky. A já spíš dám na skutky, než na slova," řekl Jaroslav Kubera.

"Musíme si to připomínat a bojovat za to aby se to znovu nestalo. Aby různé extremistické strany a fanatici nerozeštvali tu Evropu, společnost. U nás je to také důležité," řekl Andrej Babiš.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu