• Načítám...
>

Zoo Praha rozmnožila vzácný druh pekariů

  • 20. května 2019,
  • 22:50,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Pražské zoologické zahradě se povedlo rozmnožit vzácný druh prehistorického zvířete, které bylo až do 70. let minulého století považováno za vyhynulé. V hlavním městě se začátkem května narodila dvě selata pekariho Wagnerova.

Reklama

Praha se začátkem května připojila k berlínské a belgické zoologické zahradě. Jako třetí instituci v Evropě se totiž v pražské zoo narodila mláďata vzácného živočicha. Jde o pekariho Wagnerova, který pochází z Jižní Ameriky a nyní se vyskytuje převážně na severu Argentiny v oblasti Gran Chaco. V noci ze 3. na 4. května se samičce podařilo přivést na svět 2 selata.

"Pekariové byli objeveni někdy ve 30. letech minulého století. Byli popsáni podle kosti fosilního stáří, takže se vědci domnívali, že pekariové jsou vyhynulá zvířata. Ale na začátku 70. let byli překvapeni tím, že právě v této oblasti Gran Chaco byla objevena první skupina těchto zvířat," řekl Radovan Mourek, chovatel.

"My jsme získali v roce 2016 čtyři jedince pekariů Wagnerových. Byli to 2 samice a 2 samci. A teď, po 3 letech, 4. května jsme nalezli 2 selátka," řekla Lenka Pastorčáková, tisková mluvčí Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Obě mláďata dle chovatele zatím prospívají dobře. Pravidelně pijí a s jídlem by nám mohli prý jít příkladem. Jejich strava je opravdu pestrá.

"Velice mají rádi listové saláty, čínské zelí, řapíkatý celer. A také dostávají třeba vařené brambory, vařenou mrkev. A jelikož jsou i trochu všežraví, tak samozřejmě dostávají i masitou a biologickou potravu," řekl Radovan Mourek.

Pekariům se tak podávají např. i vařená slepičí vajíčka.

"Za nepříznivého počasí mají tato selátka k dispozici vyhřívanou stáj, takže tam se samozřejmě mohou ohřát. Ale jinak je návštěvníci, když je pěkně, tak z 90% mohou vidět právě v tomto výběhu. Je to samozřejmě trochu o štěstí," řekla Lenka Pastorčáková.

V Evropě tento druh chová momentálně pouze 7 institucí, což čítá celkem 37 jedinců. Pravidelně jej množí jen zoo v Berlíně. A právě odtud přišli 4 dospělí pekariové do pražské zoo v Troji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu