• Načítám...
>

Magistrát schválil geologický průzkum metra D

  • 20. května 2019,
  • 23:11,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Rada hl. m. Prahy schválila zahájení geologického průzkumu k výstavbě metra D v úseku Pankrác - Olbrachtova. Přípravné práce začnou už příští pondělí.

Reklama

20. června začne geologický průzkum k výstavbě metra D v úseku Pankrác - Olbrachtova. Tímto krokem chce vedení pražského magistrátu předejít komplikacím, které by zdržely samotné ražení tunelů.

"Chceme předejít jakýmkoliv problémům, které nastaly např. v případě výstavby tunelového komplexu Blanka, kdy ve Stromovce došlo k těm známým propadům půdy. Takže proto děláme takto náročnou etapizaci. Abychom mohli upravit technologii ražeb a výstavby metra D tak, aby k takovým problémům nedocházelo. Nám to zaručí i to, že minimalizujeme riziko např. více prací," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Právě v úseku budoucích zastávek Pankrác - Olbrachtova se očekává nejnáročnější práce. Podloží je zde totiž velmi nestabilní.

"Celá oblast Pankrác je zvětralá hornina. Je to bývalá sopka, tudíž z geologického pohledu je to podloží velmi nestabilní. Když ten tunel povede pod základy výškových budov, také tam pravděpodobně budou muset proběhnout injektáže tak, aby byl i ten povrch zajištěn," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

Na konci tohoto roku bude vedení hlavního města žádat o stavební povolení. Do té doby by se měl zároveň vysoutěžit zhotovitel stavby.

"První úsek by měl začít být ražen po geologickém průzkumu někdy ve 2. polovině roku 2020," řekl Adam Scheinherr.

Úsek trasy Pankrác - Depo Písnice, který měří necelých 11 kilometrů, by měl být pro Pražany otevřen v roce 2027.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu