• Načítám...
>

Rusalka vyprodává Národní divadlo už deset let

  • 22. května 2019,
  • 17:53,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

Rusalka je stálicí scény Národního divadla. Svou premiéru měla v květnu roku 2009 a zařadila se k nejúspěšnějším titulům Státní opery. V současnosti se hraje několikrát do měsíce.

Reklama

Legendární Rusalka se v prostorách Národního divadla hraje již 10 let a stále láká diváky nejen z ČR ale z celého světa.

"Rusalka je opera, která na zdejší půdě měla světovou premiéru. Pro mě je Rusalka srdcová záležitost. Je to jedna z nejkrásnějších romantických oper. A samozřejmě to genius loci, že je to v tomto nádherném divadle, je velmi silná motivace," řekl Robert Jindra, dirigent.

Představitelé hlavních postav, Rusalky a prince, které jsme měli možnost vyzpovídat, působí ve svých rolích od samého začátku.

"Rusalka v Národním divadle je už moje druhé nastudování. Mám ji velice ráda, ráda si ji prožívám a s každým představením v ní nacházím něco dalšího a nového," řekla Dana Burešová, operní pěvkyně.

"Role prince v Rusalce je pro mě konkrétně trochu srdcová záležitost. Rusalka je obecně velmi hraná opera v zahraničí. Já jsem ve vídeňské produkci měl šanci nastudovat ji v němčině," řekl Aleš Briscein, operní pěvec.

"Rusalka je voda, voda je život. Je to něco, co člověka unáší, vede ho dál a obohacuje ho. Naše Rusalka má překrásnou výpravu, nádherou orchestrální práci a celkově myslím, že je povznášející pro člověka. Každý si v ní něco najde," řekla Dana Burešová.

"Mám rád princovu árii Vidino divná přesladká, protože je to jedna z nejslavnějších árií českého operního repertoáru," řekl Aleš Briscein.

Opera, která láká všechny věkové kategorie, je uchvacující svou melodičností. Nastudována je v češtině a v představení jsou použity anglické titulky.

"Národní divadlo má Rusalku v repertoáru celé roky. Je pro děti i pro dospělé a je pro diváky velmi příjemná," řekla Eva Sochorová, tisková mluvčí Národního divadla.

Rusalku bývá zvykem považovat za pouhou pohádku. I přes svou pohádkovost však v sobě toto vrcholné Dvořákovo dílo nese hluboké poselství o celém lidském světě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu