• Načítám...
>

Žáci pražských ZŠ navrhli opatření proti suchu

  • 22. května 2019,
  • 18:02,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Soutěž Voda v krajině, kterou pořádaly Pražské vodovody a kanalizace ve spolupráci s Ekocentrem Koniklec, má své vítěze. Slavnostní vyhlášení proběhlo v Podolské vodárně za účasti vítězných týmů a odborné poroty. Soutěž byla určena pro 3. - 6. ročníky pražských základních škol.

Reklama

Celkem 20 pražských základních škol se zapojilo do projektu Voda v krajině. Jeho cílem bylo vytvořit model krajiny, do kterého měli žáci zahrnout co nejvíce opatření, kterými se dá bojovat proti suchu a udrží vodu v krajině. Organizátorem soutěže byly PVK ve spolupráci s Ekocentrem Koniklec.

"Byli jsme rádi, že preferovali recyklované materiály. Mohli použít cokoliv chtěli a na těch modelech je vidět, že se snažili využít nejdostupnější běžné věci, jako jsou různé krabičky od léků, od mléka," řekla Jana Mendlová, organizátorka soutěže.

"My jsme tady sloužili jako poradní hlas. Poskytovali jsme dětem množství materiálů a pokud byly nějaké problémy, snažili jsme se poradit," řekla Dagmar Koucká, ředitelka Ekocentra Koniklec.

Ze všech obdržených projektů vybrala odborná porota nakonec 4. Označit vítěze pro ni nebylo vůbec jednoduché.

"Ty modely byly tak dobré, že nám přišlo líto vybrat jednoho jediného zástupce pro první místo, takže jsme vybrali 2 modely," řekla Jana Mendlová.

A tady jsou. Patří žákům ze ZŠ Mládí a ZŠ Kbely. Na druhém místě se umístila ZŠ K Dolům. Na třetí pak ZŠ Marjánka.

"Půlroční prací na tom modelu se dozvěděli plno nových věcí a myslím si, že se jim ty znalosti velmi rozšířily a že je to i zaujalo," řekla Dagmar Koucká.

anketa

Jedním z nich byla např. i návštěva Zemědělského muzea. Právě na gramotnost žáků v oblasti úspor, pitné vody a hospodaření s dešťovou vodou, je zaměřený program Ekoncetra "Vodní škola", jehož součástí byl projekt Voda v krajině. Na vítěze nyní čeká, kromě drobných cen, také ta hlavní - výlet za Jakubem Vágnerem k rybníku Katlov.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu