• Načítám...
>

Praha vydala novou metodiku na sekání trávy

  • 22. května 2019,
  • 18:51,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha vydala metodické doporučení pro údržbu travnatých ploch v období sucha. Neodbornou péčí a nevhodným zásahem totiž právě v tomto období může dojít k zásadnímu poškození trávníků. Více o nové metodice zjišťovala kolegyně Natálie Forsterová.

Reklama

Letenské sady. I tady už při sekání tohoto tzv. parkurového trávníku dbají na novou metodiku. Tu vydalo hlavní město letos v dubnu.

"Metodické doporučení na údržbu travnatých parkových ploch vydala Praha po zkušenostech, které měla s údržbou trávníků některými subjekty právě v období sucha. V dubnu celý měsíc nepršelo a ta tráva byla poměrně poškozená. Přes to některé subjekty, včetně MČ nebo organizací, začaly udržovat trávníky běžným způsobem," řekl Dan Frantík, vedoucí Oddělení péče o zeleň, MHMP.

"V případě, že se provede ta seč právě ve vysoké teplotě nebo po dlouhodobém suchu, dochází k dalšímu vysušování, případně se potom může objevit více plevelných rostlin na trávníku. Hodně důležité je to, že ta tráva není schopná zacelovat ty rány po té seči, tím pádem je tam roztřepenost a dochází potom k poškození toho trávníku," řekla Alice Cukrová, Lesy hl. m. Prahy.

Lesy hl. m. Prahy např. už brzy podle nové metodiky posekají tento luční trávník v zahradě Paláce Kinských.

"Mělo by dojít k jeho seči nejpozději do poloviny června. Sekat se bude zhruba na 15 centimetrům, samozřejmě ale k přihlédnutí k aktuální výšce, protože nesmíme odstranit více než třetinu celkové výšky toho porostu. Způsob seče zde bude mozaikovou metodou, tedy bude zhruba 20% až 30% porostu ponecháno a neposekáno, aby bylo možné rostlinám dokončit vývoj, vysemenit se a rozšířit se do dalších ploch," řekla Alice Cukrová.

Metodiku pro údržbu trávníků v období dlouhotrvajícího sucha a horka zpracoval Odbor ochrany prostředí. Jde o doporučení určené pro všechny vlastníky či správce zeleně. Lidé dokument najdou na stránkách Magistrátu hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu